Nakon pobune radnika u Autocestama FBiH: Direktor Voloder smjenjuje rukovodioce i pojačava kontrole

Nakon što je portal “Avaza” 6. januara objavio tekst o pobuni blagajnika u kompaniji JP “Autoceste FBiH”, v. d. direktor kompanije Elmedin Voloder donio je odluku o formiranju komisije koja će ispitati navode iz anonimnog pisma uposlenika.

Radnici blagajni najavili štrajk

Kako smo pisali, radnici blagajni, odnosno naplatnih kućica JP “Autoceste FBiH”, požalili su se na uvjete rada te su najavili štrajk ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

U pismu su ukazali na niz problema koji se ponavljaju i stalno dešavaju u procesu rada naplate na dionicama D1 i D2 i brojnih posljedica na teret radnika koje iz toga proizilaze.

Tako je jučer donesena odluka kojom se smjenjuju šefovi smjena, uvode rotacije, zaustavljaju sva imenovanja i unaprijeđenja, pojačava kontrola rada na naplatnim kućicama i tako dalje.

– Zabranjuje se svaka upotreba opijata i alkohola na radnom mjestu, te dolazak na posao pod dejstvom istih. Kršenje ove zabrane se smatra težom povredom radne discipline, a protiv uposlenih koji budu kršili istu, bit će pokrenuti disciplinski postupci sa posljedicom prekida radnog odnosa – navodi se, između ostalog u odluci.

Također, blagajnicima je zabranjeno unošenje mobilnih telefona u kućice za naplatu cestarine za vrijeme rada.

Ni bakšiš nam ne daju”, “blagajnice ne smiju raskopčati ni dugme na košulji”

– Smjenjuju se sve vođe pravaca na autocesti A1, zadužuje se v.d. ID Sektora upravljanja i održavanja da istim ponudi Ugovor o radu, za nova radna mjesta u ovom sektoru, shodno stručnoj spremi koju posjeduju – odlučeno je.

Na kraju odluke koju je potpisao v. d. direktor Voloder piše:

– Upoređivanjem dostavljenih izvještaja, te na osnovu uvida u videonadzor kao i na osnovu objavljenih video klipova pojedinih uposlenika naplate cestarine na društvenim mrežama čime su postali javni, te na osnovu objavljenog teksta u pojedinim medijima i na pojedinim portalima, v. d. direktor preduzeća donosi navedenu Odluku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79