Nakon posjete Komšića oglasili se iz Pentagona: U BiH stižu vojni helikopteri!?

U izjavu za Glas Amerike potpukovnica Carla Gleason, iz ureda Pentagona za javnost, kazala je da se posjet predsjedavajućeg se fokusirao uglavnom na nadgradnju postojećih odnosa

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je tokom boravka u Sjedinjenim Državama ove sedmice, nakon susreta u State Departmentu, bio i gost Pentagona, gdje se sastao sa Jamesom Andresonom, vršiteljem dužnosti podsekretara američkog ministarstva obrane za razvoj odbrambene politike.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH potvrdio: BiH je u MAP-u!

U izjavu za Glas Amerike potpukovnica Carla Gleason, iz ureda Pentagona za javnost, kazala je da se posjet predsjedavajućeg se fokusirao uglavnom na nadgradnju postojećih odnosa.

– Potrebno je produbljivanje odnosa s euroatlanskim kompanijama, kao i BiH sa Sjedinjenim Državama. Razgovarali smo i o budućim inicijativama po pitanju i reformi i suradnje u polju bezbjednosti. To uključuje i partnerstvo Oružanih snaga BiH sa Nacionalnom gardom Marylanda, što opet podrazumijeva i novu pomoć, recimo vojne helikoptere i slično – kazala je Gleason.

Naglasila je interes američke strane da se nastavi puno partnerstvo sa BiH, u mnogim oblicima.

– Postoji utvrđeni proces za vojnu podršku i prodaju. Taj proces je kontinuiran za BiH, a svaka pomoć i prodaja mora proći kroz naš Kongres. Mi smatramo da je sigurnost u tom cijelom regionu izuzetno važna – ocijenila je.

Svakako smatramo da je Bosna i Hercegovina jedan od ključnih partnera u borbi protiv terorizma; u posljednjih oko četiri i po godine, više od 275 vojnih pripadnika iz BiH je učilo i sudjelovalo u američkim programima dizajniranim za obrazovanje i obuku za borbu protiv neprijateljskih utjecaja i terorizma, a ta će se suradnja i nastaviti – zaključila je Gleason u izjavi za Glas Amerike.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79