Nakon požara u gradačačkoj džamiji: “Da li je podmetnut požar?”

Nako što je veliki požar prije mjesec dana buknuo u fabrici „Kula“ u Gračacu, kada je napravljena milionska šteta, danas se popodne ponovo dogodio požar u ovom gradu.

Požar je buknuo na munari Husejnije džamije, kojeg su vatrogasci Profesionalne atrogsne jedinice (PVJ) Gradačac brzo stavili pod kontrolu, a potom i ugasili. Međutim, niko od gradačačakih vatrogasaca nije želio davati bilo kakve informacije o ovom požaru.
Zvanični podaci

Prema zvaničnim podacima portparola Uprave policije MUP TK-a Adnane Sprečić, u policiju u Gradačcu, dojava o požaru na džamiji Husejniji u Gradačcu, stigla je u 12:35 sati. Na lice mjesta upućena je policijska patrola, a ubrzo su na požarište stigli i vatrogasci PVJ Gradačaca piše Avaz.

Pogledajte fotografije unutrašnjosti džamije Husejnije nakon današnjeg požara

– Požar na munari džamije vatrogasci su lokalizovali i ugasili u 13,35 sati. Na lice mjesta su upućeni policijki službenici Sektora Policijske uprave MUP TK i postupajući tužilac Tužiaštva TK-a koji vrše koji vrše operativne provjere, a uviđaj će se obaiti kada se zato steknu uslovi – kazala je Sprečić.

Inače, Husejniju džamiju je 1864. dao sagraditi Husein-kapetan Gradaščević, Zmaj od Bosne i ona je najznačajniji dio njegog graditeljskog poduhvat. Njegov otac Osman-kapetan sagradio je zgradu medrese u Gračanici. U džamiji Husejniji Husein-kapetan je klanjao sa svojim džematijama i ona je više puta obnavljana.
Nacionalni spomenik BiH

U posljednjih nekoliko godina, prema ranije datim izjavama, koje je dao glavni imam MIZ-e Gradačaca Nusret Ef. Kurjaković, ova džamija je temeljito obnovljena u svojoj bogatoj unutrašnjosti, a ornamente su radili stručnjaci iz Sarajeva.

Sada je započela vanjska obnova Husejnije. Postavljeno je nekoliko greda na ulazu u džamiju za budući trijem. U haremu ove džamije se nalazi i manja zgrada bibilioteke sa bogatim fundusom knjiga.

Husejnija džamija se ne nalazi u kompleksu kule Husein-kapetana Gradaščevića, već uz Gradski trg „Alije Izetbegovića“.

Husejnija džamija je 2004. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79