Nakon prijetnji isključenjem sa aparata: Pacijenti iz Gradačca nastavljaju hemodijalizu u Odžaku

Šest dijaliznih pacijenata iz Gradačca spojeno je danas na aparate za hemodijalizu u bolnici u Odžaku, uprkos najavi da im od danas neće biti pružena ova zdravstvena usluga. Na dijalizu su otišli privatnim automobilima. Kako je u izjavi za RTV TK potvrdio Rahman Huseljić, predstavnik dijaliziranih pacijenata iz Gradačca, usluga hemodijalize i u narednom periodu bit će im pružane u Domu zdravlja Odžak, jer je Zavod zdravstvenog osiguranja TK uplatio dodatnih 35 KM za svakog pacijenta.

Više od godinu traje borba dijaliznih pacijenata iz Gradačca da ostanu na dijalizi u Odžaku. Iz Županijske bolnice Orašje prošle su sedmice rekli da im više neće pružati tu uslugu jer pripadaju Tuzlanskom kantonu. Uprkos najavama da ih neće liječiti te odbijanju Doma zdravlja u Gradačcu da ih preveze, pacijenti su vlastitim automobilima otišli u Odžak.

Dom zdravlja u Gradačcu odbio da preveze dijalizne pacijente u Odžak

– Mi smo se organizovali i došli smo sa dvoja kola. Nas su normalno primili u DZ u Odžaku i mi smo normalno na dijalizi. Tako ćemo to isto uraditi i u srijedu i u petak i sve naredne dane – kaže Rahman Huseljić, predstavnik dijaliziranih pacijenata Gradačac.

Zavod zdravstvenog osiguranja TK za potrebe nastavka liječenja dijaliznih pacijenata iz Gradačca u Domu zdravlja u Odžaku obezbijedili su dodatnih 35 KM po pacijentu kao nadoknadu troškova.

– Kada je u pitanju ZZO TK on je uzeo aktivnu ulogu u rješavanju ovog problema. Mi smo ponudli iznos od 35 KM koliko plaćamo za sve naše hemodijalizne pacijente – napominje Denis Husić, direktor ZZO TK.

Iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH su podsjetili da se bubrežni bolesnici svaki drugi dan priključuju na dijalizne aparate po više od četiri sata. Nakon tretmana se nalaze u veoma lošem stanju. Zbog toga smatraju da je ušteda novca na štetu dijaliznih bolesnika nehumana, a u BiH imamo slučajeve da pacijenti iz jednog kantona idu u drugi.

Pacijenti iz Gradačca ne žele na dijalizu u Gračanicu: “Isključit ćemo se s aparata”

– Imate situaciju gdje pacijenti iz Kreševa, Kisljaka, Fojnice idu na dijalizu u Visoko. A imate i primjer gdje pacijenti iz Sanskog Moasta idu u Prijedor, dakle iz jednog entiteta u drugi – dodaje Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

Prema najavama, ministar zdravstva TK i direktor ZZO TK tokom ove sedmice imat će sastanak sa direktorom bolnice u Orašju i sa ministarom zdravstva i socijalne skrbi Posavske županije kako bi se ovaj problem trajno riješio.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79