Nakon pronalaska lansera raketa u Grudama:: Uhapšen poznati biznismen iz Hercegovine, blizak Čovićevom HDZ-u…

Hercegovački biznismen Miro Palac uhapšen je u srijedu popodne nakon što su u krugu jedne od njegovih firmi u Grudama pronađeno oko 70 lansera raketa, saznaje “Istraga“.

Palac je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH i trenutno se nalazi u prostorijama Federalne uprave policije. Međutim, državni tužioci neće predložiti određivanje pritvora jer je “predmet u fazi provjera”.

U srijedu je saopćeno da su, postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici Federalne uprave policije pretresli prostorije jednog preduzeća na području Gruda.

“U skladišnim prostorima navedenog poduzeća nalazi se veća količina avio-bombi, čija proizvodnja, nabava, držanje i promet,Palac je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH i trenutno se nalazi u prostorijama Federalne uprave policije. Međutim, kako saznajemo, državni tužioci neće predložiti određivanje pritvora jer je “predmet u fazi provjera”. građanima nikako nije dozvoljena”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Prema informacijama “Istrage”, lanseri/bombe pronađeni su u skladištu firme Autoherc iz Gruda čiji je vlasnik biznismen Miro Palac. To skladište pripadalo je bivšoj fabrici Soko u kojem je godinama jedan od menadžera bio lider HDZ-a BiH Dragan Čović. Uhapšeni biznismen Palac blizak je HDZ-u BiH, a tokom izbora 2015. godine njegovi su autobusi bezplatno prevozili birače u BiH koji su glasali na hrvatskim predsjedničkim izborima.

“Autobusi poduzeća »Autoherc« iz Gruda u nedjelju će u BiH besplatno voziti zainteresirane birače u hrvatske konzulate gdje su biračka mjesta, a to je zaključak sastanka što ga je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić u utorak u Mostaru održao s članovima izbornog stožera HDZ-a BiH”, objavili su hrvatski mediji 2015. godine.

Prema informacijama Istrage, Palac je prilikom saslušanja istražiteljima kazao da je bivše pogone Sokola privatizirao 2004. godine i da je u njima pronašao lansere raketa. Namjeravao ih je prodati, ali nije uspio pronaći kupca.

Miro Palac je svoj biznis započeo kao kadar Ante Jelavića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, a bio je povezan i sa generalima HVO-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79