Nakon saobraćajnog kolapsa normalizira se situacija na području Jablanice

Situacija na području općine Jablanica se normalizira nakon saobraćajnog kolapsa koji je jučer izazvao snijeg.

– Što se tiče saobraćajnice M-17 Sarajevo – Mostar, od noćas u 1 sat put je prohodan. Prvo su propuštena putnička vozila, nakon toga i teretna, a od jutros se magistralnom cestom saobraća u punom kapacitetu – kazao je u telefonskoj izjavi za Fenu načelnik Jablanice Salem Dedić.

Što se tiče lokalnih cesta, načelnik Dedić je kazao da će tokom dana sve saobraćajnice biti očišćene i prohodne.

U srijedu i četvrtak neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama u Jablanici.

Prema Dedićevim riječima, iako je pristup školama omogućen, veći broj roditelja odlučio je ostaviti djecu kući, pa je Štab civilne zaštite, u dogovoru s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, donio odluku da se nastava prekine do petka, 25. januara.

Snijeg koji je počeo padati noć ranije izazvao je u utorak zastoj na magistrali M-17. Na području općine Jablanica stvorile su se kilometarske kolone, a jedna osoba koja se nalazila u vozilu u koloni preminula je tokom protekle noći usljed srčanih tegoba.

– Ja mogu reći da je kolaps nastao u najvećoj mjeri zbog pojedinih vozača kamiona i autobusa koji nisu imali propisanu zimsku opremu i oni su napravili taj kolaps. Zbog zaglavljenih vozila oni koji su zaduženi za održavanje putova nisu mogli pristupiti čišćenje sve do kasnih noćnih sati – kazao je Dedić.

Dodao je da se nada da će iz ove situacije izvući pouku odgovorni ljudi u službama za održavanje saobraćajnica i predstavnici policije, ali i sami učesnici u saobraćaju.

Pripadnici GSS-a dijelili hranu

Pripadnici GSS Jablanica proteklu su noć proveli s kolonama zametenih automobila na magistralnoj cesti M-17 u okolici Jablanice dijeleći hranu i vodu blokiranim putnicima.

Velike kolone vozila ostale su sinoć blokirane na magistralnoj cesti M-17 od Aleksin Hana do Jablanice i od Jablanice do Ostrošca. Pripadnici GSS Jablanica preventivno su izašli na teren, okrepljujući zametene putnike hranom i vodom i pomažući u čišćenju snijega, a ostale stanice Saveza gorskih službi spašavanja u BiH (GSSuBiH) stavljene u pripravnost.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments