Nakon sastanka sa Erdoganom: Dodik je kapitulirao, gore od njega jedino prošla “opozicija”

Milorad Dodik kapitulirao. Jedino gore od njega prošla opozicija. Sutra je novi dan, komentar je zastupnika SDP-a Saše Magazinovića na jučerašnju predstavu u Predsjedništvu BiH gdje je na sastanku s turskim predsjednikom učešće uzeo i Milorad Dodik.

Piše: A. Čorbo-Zećo za NAP

On je jučer bukvalno dokazao da je nacionalna bruka i sramota, a potrudio se da to vidi svjetska javnost. Ako je neko do sada imao dilemu, sada su stvari do kraja jasne.

Sada su na redu oni koji odlučuju o njegovoj, ali što je važnije i o sudbini Bosne i Hercegovine.

Ali, čeka se predugo, i očito je da i novi visoki predstavnik Christian Schmidt još uvijek nema jasno razrađenu taktiku za djelovanje. Opterećen osporavanjima Rusije i Kine Schmidt za sada situaciju promatra, ali vremena za djelovanje je sve manje.

Nedavna izjava Aleksandra Vučića kako je Schmidt pomogao Dodiku od izolacije zbunila je javnost, te smo odgovore o ovim navodima potražili i u OHR-u, no tamo smo naišli na zid šutnje, za dodatna pojašnjenja ovakve izjave Vučića uputili su nas na Kabinet predsjednika Srbije, od kojih, očekivano, nikada nismo dobili odgovor na pitanje kada se desio sastanak Vučić Schmidt i u kojem periodu je novi visoki predstavnik spasio Dodika i kako.

Zbog svega opada i optimizam u narodu da će Schmidt biti mnogo odlučniji od Valentina Incka.

Dodik je izrekao toliku količinu gluposti nakon sastanka s Erdogaom da niko nije ostao imun. Čak i ona opozicija, koja mu je sačuvala leđa, potpisujući blokadu institucija BIH sada plaća fakturu slijepog praćenja Dodika.

Jer on sada ne samo da ide u Sarajevo i krši odluke već je Dodik izrazio spremnost da otvori širi dijalog o daljem putu BiH, možda i uređenju BiH, a u Sarajevo je poveo Stašu Košarca i Vojina Mitrovića da ne bude sam u izdaji već i da oni sa njim gaze i ponižavaju odluke Narodne skupštine Republike Srpske.

Danas šokirani Dodikovom izdajom ‘jedinstva’. Naivnost koju su Šarović, Borenović, Nešić… pokazali u vrijeme kada je Dodik spašavao svoju kožu skrivajući se iza ‘sveopćeg jedinstva’ i ‘spasa za RS’ ostat će upamćena u analima političke zbilje BH.

I dok su analitičari ukazivali na štetu što je opozicija u entitetu RS ponovo dozvolila da bude pojas za spašavanje Dodikovog režima, oni su demonstrirali političku nezrelost i pokazali da nisu drugačiji.

A Bosna i Hercegovina, civilizacijska i evropska opstaje i opstat će.

Zato je Magazinovićeva jedna rečenica najbolje opisala trenutno stanje, ne zna se kome je gore Dodiku ili opoziciji!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79