Nakon sastanka Trojke, SNSD-a i HDZ-a: “Bilo je “tvrdo”, ali se dogovaramo”

“Ovo je pripremni sastanak za naredni na kojem ćemo razmatrati niz evropskih zakona, stvoriti pretpostavke da nam se odobri pristup fondovima i otvaranje pregovora za članstvo u EU”, rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Nije bilo trzavica i rasprava, iako je dosta stvari na koje različito gledamo, rekao je nakon sastanka SNSD-a, HDZ-a i stranaka „trojke“ u Sarajevu, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić na konferenciji za novinare.

„Ovo je pripremni sastanak za naredni na kojem ćemo razmatrati niz evropskih zakona, stvoriti pretpostavke da nam se odobri pristup fondovima i otvaranje pregovora za članstvo u EU. Važno je da otvoreno iznosimo stavove o svemu onome što nam je na stolu. Nije ovo vrijeme za slavlje, ali je važan korak. Naše opredjeljenje da je naše mjesto u EU“, rekao je Nikšić, priznavši da konkretnog dogovora nije bilo, kao i da se danas raspravljalo o sudovima BiH.

Elmedin Konakovic, lider NiP-a, rekao je da je važno da se na ovakvim sastancima dogovaramo, kao i da se, kako je rekao, „implementacija dogovora vidi“.

„Ovaj je bio tvrđi sastanak, oko nekih predloženih rješenja nismo se dogovorili, ali razgovaraćemo u narednom periodu. Ovo sto smo do sada uradili i ovih pet zakona koje smo donijeli su pomak, sjedimo dogovaramo se“, rekao je Konaković.

Takođe je naglasio da je zakon o sudovima teško pitanje ma kojem se lome koplja.

Nakon sastanka, Edin Forto lider Naše starnke i ministar komunikacija i transporta BiH, naglasio je da su se razgovori vodili u tri bloka.

„U pitanju su evropski paket, svi zakoni koji su potrebni da se donesu oko kojih ne bi trebalo da bude nista sporno, zatim projekti i novac, kao i istočna interkomekcija. Na sva tri bloka ćemo se kretati u tom periodu“, rekao je Forto.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79