Nakon što je preminuo kandidat za načelnika Travnika: Ko glasa za njega to je bačen glas?

Doktor Mirsad Peco koji je bio kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Općine Travnik umro je danas u bolnici u Travniku od posljedica koronavirusa.

Od koronavirusa umro Mirsad Peco, kandidat SDA za načelnika Travnika

Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine nisu mogli potvrditi kako će dalje postupiti u ovom slučaju jer, kako su rekli, nisu još zvanično dobili potvrdu o smrti kandidata.

Također, iz Općinske izborne komisije Travnik nisu mogli dati komentar o tome šta dalje slijedi prema Izbornom zakonu BiH, jer je ovo prvi slučaj smrti kandidata za načelnika na dan lokalnih izbora u BiH.

“On je jutros preminuo i praktično, ko glasa za njega to je bačen glas. Ali od ovih koji su ostali na kandidatskoj listi, ko dobije najviše glasova pobjeđuje. Ovdje će se bez njega utvrđivati broj glasova za ostale kandidate – kazao je za Anadolu Agency (AA) politički analitičar Vehid Šehić, nekadašnji član Centralne izborne komisije BiH, te dodao:

“Može poslanik da bude izabran, pa kada umre, onda sljedeći sa liste tog političkog subjekta ulazi, ali ovdje imate listu kandidata koji se direktno biraju.

Istakao je da se, uprkos smrti kandidata, izborni proces normalno nastavlja.

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju lokalni izbori u svim općinama, izuzev u Mostaru gdje su zakazani za 20. decembra ove godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79