Nakon što je Tuzla oduzela Vakuf Gazi Turali-begove džamije: Uključuje se i OSCE

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obratila se na više adresa međunarodnih i domaćih institucija prezentirajući problem zaštite imovine Vakufa Gazi Turali-begove džamije u Tuzli.

Iz Islamske zajednice ranije su pozvali Grad Tuzlu da onemogući sve građevinske radove na zemljištu Vakufa Gazi Turali-begove džamije te da, shodno sudskim nalazima, poduzme odgovarajuće pravne radnje.

Dokazivanje pravne ništavnosti nagodbe

Samo zemljište Vakufa Gazi Turali-begove džamije, iako je kao nacionalizirano bilo pod zabranom prometovanja, 2015. je prometovano i od tad traje pravna borba sa ciljem dokazivanja pravne ništavnosti nagodbe koju je Grad Tuzla sklopio i kojim je zemljište prometovano sadašnjem posjedniku.

Iz Islamske zajednice BiH navode da su, osim obraćanja svim nadležnim sudovima u Bosni i Hercegovini i domaćim institucijama, o konkretnom slučaju informirali i relevantne međunarodne institucije.

U odgovoru koji je Islamska zajednica zaprimila od OSCE-a navodi se da je ta međunarodna organizacija pratila i prati sam slučaj vezan za Gazi Turali-begov vakuf u Tuzli te da podstiču tijela vlasti na svim nivoima da omoguće puno poštivanje ljudskih prava, uključujući pravo na imovinu.

Štiteći vakuf štitimo opće dobro

Također, iz OSCE-a navode da podupiru rješavanje pitanja restitucije kroz usvajanje, izmjene i dopune relevantnih zakona pri čemu napominju da su svjesni da to nije problem jedne vjerske zajednice. Razumijevajući ozbiljnost tog pitanja OSCE pruža podršku organima vlasti u pronalaženju rješenja kojim bi se regulisalo to pitanje na pravičan i nediskriminatoran način. Napominjući da mandat OSCE-a nije pružanje pravne pomoći niti intervenisanje u postupku pred nadležnim domaćim institucijama, iz OSCE-a su naveli da će nastaviti pratiti konkretni predmet vezan za Vakuf Turali-begove džamije uz poziv da nastavimo koristiti svim pravnim lijekovima koje omogućavaju domaći i međunarodni pravni mehanizmi – navodi se u saopćenju Islamske zajednice u BiH.

Interes koji domaće i međunarodne institucije poklanjaju tom predmetu, navode iz Islamske zajednice, ukazuje na potrebu sistematičnijeg rješavanja pitanja nacionalizovane imovine.

– Štiteći vakuf štitimo opće dobro jer je vakuf imovina koja je tome služila vijekovima, a Vakuf Gazi Turali-begove džamije je okosnica razvoja Tuzle u proteklim stoljećima. Gazi Turali-begov vakuf svoju misiju općedruštvenog korištenja nastavlja i danas pa se iz sredstava tog vakufa, između ostalog, i danas stipendiraju učenici i studenti. Pozivamo sve relevantne institucije na poštivanje osnovnih pravnih normi i zaštitu osnovnih ljudskih prava, uključujući i pravo na imovinu – navodi se u saopćenju, prenosi MINA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79