Nakon što nisu uspjeli ribolovno pravo dati privatniku: Vlast ostavila rijeke bez zaštite, ugrožen riblji fond!

Nakon što nisu uspjeli ribolovno pravo dati privatniku: Vlast ostavila rijeke bez zaštite, ugrožen riblji fond!


Kantonalni sud u Bihaću zaustavio je pokušaj ministarstava poljoprivrede da u nezakonitom postupku dodijele ribolovno pravo na području opštine Ključ privatnoj firmi – koja čak nije ni registrovana za ovu djelatnost.

Prvo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK-a dalo na korištenje ribolovno pravo privatnoj firmi Kraljevac, na što je žalbu uložilo SRD Ključ. Federalno ministarstvo ovu žalbu odbija kao neosnovanu i nalazi da je proces dodjele koji je provelo kantonalno ministarstvo – uredan.

Sud ipak u februaru ove godine presuđuje da su oba rješenja nezakonita i poništava ih. Tako je SRD Ključ zaustavilo združeni pokušaj kantonalnih vlasti da javno dobro daju u ruke privatnika bez ikakvog iskustva u toj oblasti. S kojim su inače u vrlo dobrim odnosima.

Nakon što nisu uspjeli ovo pravo dodijeliti firmi Kraljevac u Kantonalnom ministarstvu poljoprivrede donose rješenje o zabrani ribolova a nisu osigurali službu koja će nadzirati i kontrolisati tu zabranu. Ribočuvari i članovi SRD Ključ, koje je ovim rijekama gazdovalo 83 godine, sada pokušavaju sačuvati riblji fond i rijeke obilaskom terena, pokušavajući spriječiti krivolov. Nailaze na brojne probleme s obzirom da, zahvaljujući postupcima Ministarstva, sada nemaju zakonska ovlaštenja za to. Riblji fond i rijeke ugroženi su zbog postupaka Ministarstva koje bi ih trebalo očuvati.

PRIJATELJI IZ ŠVICARSKE

Žurnal je ranije pisao da je ovaj slučaj pokušaj kantonalnih vlasti u USK-u da u posao uvedu privatnika iz Švicarske Fahrudina Ljutića, čija firma Kraljevac nije čak ni registrovana za djelatnost ribarstva, a što je bio jedan od osnovnih uslova konkursa.

Objavili smo kako je firma Kraljevac dobila bodove na nepostojećoj ribočuvarskoj službi, poribljavanju koje nikada nije provela a zakonski to nije ni mogla jer u posjedu nije imala ni centimetar vode, kao i za uspješan rad iako su egzistirali samo kao hotel.

Putovali su ministri i premijer USK-a u Švicarsku, slikali se sa Ljutićem, a zatim ovog ugostitelja predočili kao novog ribočuvara u Ključu.

Motel Kraljevac (Adi Kebo/zurnal.info)

Sud je ovu odluku osporio na više načina, uglavnom potvrđujući navode na koje su upozoravali iz SRD-a Ključ, a o čemu je i Žurnal pisao.

Kraljevac, osim što nije registrovan za djelatnost ribarstva, nema ni uposlene ribočuvare, ni plan upravljanja.

Bodovanje koje je provelo kantonalno ministarstvo bilo je potpuno netransparentno, a njegovi rezultati nisu dostavljeni svim zainteresovanim stranama:

– Zapisnik je nepotpuno i neprecizan, ne sadrži broj bodova za svakog aplikanta – utvrdit će sud.

– Od strane prvostepenog organa (kantonalno ministarstvo) došlo je do grubog kršenja odredbi iz konkursne procedure, pogrešno ocijenjene priložene dokumentacije – nastavlja sud.

– Prijava društva Kraljevac Ključ trebala je biti odbačena kao nepotpuna – sve se ovo navodi u presudi.

Ali odluka Suda nikako nije dovoljna kantonalnim vlastima koje su po svaku cijenu željele namjestiti ovaj konkurs za favorizovanog privatnika. Sud je naložio da se nakon presude predmet vrati u stanje u kojem je bio prije nego što je poništeni akt donesen.

S obzirom da je prije konkursa i donošenja osporenog akta ribolovno pravo imalo SRD Ključ, Ministarstvo je trebalo do nove procedure to pravo Društvu Ključ i vratiti.

Iako je presuda donesena u februaru ove godine, Ministarstvo do sada nije poduzelo nijedan korak u vraćanju, barem privremeno, ove dozvole SRD Ključ.

PRIJAVA TUŽILAŠTVU

Javnost će se prisjetiti kako izgledaju metode obračuna sa neistomišljenicima koji su pratili dodjelu dozvola. Ministar Kulenović tada je zastupnici Naše stranke u Skupštini USK-a Vildani Alibabić, na pitanje o regularnosti ovog postupka, rekao pred svjedocima:

– Ako se mojoj porodici nešto desi, zadavit ću te golim rukama.

Tužilaštvu USK-a, potvrđeno je za Žurnal, prijavljen je načelnik Ključa Nedžad Zukanović zbog navodnog posredovanja u koruptivnom djelu dok je trajao cijeli proces.

Firma Kraljevac, kojoj je ministar Kulenović želio dodijeliti dozvolu, u čemu je imao i podršku premijera USK-a Mustafe Ružnića, federalnog ministra poljoprivrede Šemsudina Dedića, osnovana je 2014. Njen vlasnik je švicarski biznismen bh. korijena Fahrudin Ljutić, koji je u Ključu sagradio motel Kraljevac. Ljutić je i korisnik granta Federalnog ministarstva turizma od 35 hiljada KM, i to za ribolovni turizam na rijekama Sani i Sanici. U sve to bi se, jasno je, jako lijepo uklopila slika sa gazdovanjem vodama. Samo da je legalna.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija