Nakon što su ih mediji razotkrili: Sebi povećali plate, pa odlučili biti humani?

Nakon što je odluka o povećanju plaća, vijećničkih te naknada za rad u radnim tijelima Općinskog vijeća Travnika izazvala ogorčenje javnosti, počelo je posipanje pepelom. Pošto su otkriveni, predstavnici HDZ-a BiH – inicijatora ove sramne odluke, i SDA – koji su ih podržali, odlučili su postati humanitarci. Naravno novcem poreznih obveznika.

Da su i prije izglasavanja odluke o povećanju plaća i naknada znali da je takva odluka u ovom vremenu pandemije, najblaže kazano, nemoralna, potvrđuje i činjenica da je sjednica bila online. Dnevni red su podržale i pozicija i opozicija. Međutim, za povećanje su glasali samo vijećnici SDA te koalicije koju čine HDZ BiH i HSS, uz izuzetak Velimira Valjana. Ovo u SDA pravdaju ucjenom za usvajanje budžeta.

Sramota: Travnički vijećnici povećali sebi paušal

„Htjeli smo da sačuvamo političku stabilnost, glasali smo kako smo glasali, znamo da će biti posljedice“, kazao je Ekrem Mrakić, predsjednik Kluba SDA u Općinskom vijeću Travnika.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Vlatka Lovrinović(HDZ BiH) navodi kako je u budžetu, uz naknade, izvršeno i povećanje plaća svim uposlenima.

U SDP-u priču o uvjetovanju vide kao kontinuitet u višegodišnjoj saradnji koalicionih partnera SDA i HDZ-a BiH u trošenju javnog novca, što je, kažu, lako dokazivo.

„Postoji taj dogovor odavno – da 55% budžeta ide na, kolokvijalno rečeno, bošnjačku stranu, a 45% ide na hrvatsku stranu i onda ćete uvidom u budžet vidjeti da su to ta sredstva koja su na taj način podijeljena“, tvrdi Siniša Dukić, predsjednik Kluba SDP-a.

Dok su oni izglasavali ovu sramnu odluku, srednjobosanski su privrednici, čiji radnici imaju manje plaće od vijećničkih paušala, bolnicama uručivali respiratore, za spašavanje života, pa je bilo nemoralno podržati ih, kažu u HDZ-u 1990.

„Apsolutno je apsurdno da mi izglasavamo povećanje, a naši poduzetnici iz Viteza doniraju respiratore. Apsolutno je neprihvatljivo“, kaže Marija Silva Vidović, predsjednica Kluba HDZ-a 1990.

Nakon što je donesena odluka izazvala reakcije, njeni kreatori, prešli su u humanitarce.

„Bila je jedna inicijativa – sinoć je jednom od naših građana izgorjela kuća – da ta povećanja idu u te humanitarne svrhe“, kaže Lovrinović.

Mrakić ističe da će sve to povećanje on dati u humanitarne svrhe, ne očekujući ni zahvalnost niti nagradu.

Nagrađeni su, očigledno, činjenicom da su glasovima birača u prilici raspoređivati blizu 19 miliona maraka iz općinskog budžeta i nikome ne polagati račune. Ne brinući što blizu hiljadu travničkih srednjoškolaca u podstanarstvu trinaest godina čeka završetak školske zgrade. I to u vrijeme kada se u bolnicama traži mjesto više.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79