Nakon teške bolesti preminuo ugledni profesor Mahmut ef. Karalić

U Zenici je jučer nakon teške bolesti preminuo Mahmut ef. Karalić, ugledni učenjak, emir Sedme muslimanske brigade i Zlatni ljiljan.

Prof. Karalić rođen je 1950. godine u selu Radinovići kod Zenice i bio je prvi student hadisa u Medini nakon višedecenijskog perioda u kojem nijedan Bošnjak nije studirao na prostoru današnje Saudijske Arabije. Diplomirao je 1980. godine na Fakultetu hadisa i hadiski znanosti.

Vijest o smrti Mahmut ef. Karalića objavljena je na njegovoj službenoj Facebook stranici.

Muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević napisao je da je “smrt alima smrt svijeta”.

– Ulema nastavlja živjeti kroz svoje knjige i učenike koje je podučavao. Da se mom profesoru Mahmut ef. Karaliću Allah smiluje i u džennet ga uvede. Čast mi je bila biti njegovim učenikom – poručio je Dizdarević.

Agresiju na Bosnu i Hercegovinu dočekao je u Zenici i imenovan je emirom – duhovnim vođom – Sedme muslimanske brigade.

Za 19 godina uradio je prijevod El-Kutubu-s-sitteh koje sadrže ukupno 32.401 hadis što su u konačnici desetine hiljada stranica prevoda.

Ovaj izuzetno cijenjeni Zeničanin s akademikom Esadom Durakovićem dobitnik je i međunarodne nagrade za prijevod i međunarodno razumijevanje “Sheikh Hamad” u kategoriji za dostignuće u prijevodu koje dodjeljuje Katar, a dobitnik je Plakete za izuzetan dobrinos promociji Zeničko-dobojskog kantona u oblasti nauke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79