Nakon Tigrovog ubistva Elez je Ždrali poslao sliku u zatvor s porukom “ostala su još trojica”

U Sudu BiH jutros je održano ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH da se izručenom Darku Elezu produži pritvor za još dva mjeseca.

Tužilac Dubravko Čampara tokom obrazlaganja svog prijedloga zatražio je da se ova mjera Elezu produži jer još postoji strah od bjekstva, utjecaja na svjedoke i njihovo zastrašivanje te uznemiravanja javnosti.

Tužilac je u prijedlogu kazao da je Elez organizirao kriminalnu grupu u BiH i Srbiji s ciljem počinjenja mnogih krivičnog djela.

Tužilaštvo ga zvanično sumnjiči za likvidaciju Siniše Miličevića Tigra 2018. i Miloša Ostojića u Istočnom Sarajevu 2019., dva pokušaja ubistva u Bijeljini i tri krivična djela iznude.

Čampara je ponovio da još nije vrijeme da odbrana sazna ko su svjedoci jer ga se jako plaše.

– Elezova grupa sarađuje s klanovima iz Srbije, BiH, Crne Gore, ima ih od Grčke do Ukrajine. Iz presretnutih razgovora jasno je da može preći granicu kada god to želi – naveo je Čampara.

Kreho kazao da Eleza NATO ne bi mogao pomjeriti iz Beograda da je u vezi s Belivukom i Hrkalović

Kreho kazao da Eleza NATO ne bi mogao pomjeriti iz Beograda da je u vezi s Belivukom i Hrkalović

Foto: A. Aljimi

Objasnio je da je jedan svjedok dobio prijetnje smrću. Prijetio mu je policajac koji je rekao da će biti ubijen ako svjedoči protiv Eleza, naveo je Čampara.

Dodao je da svjedok i njegova porodica strahuju za živote.

– Elez je poslao Đorđu Ždrali svoju fotografiju iz parka Gavrila Principa u Istočnom Sarajevu. Ta poruka je Ždrali stigla u zatvor uz poruku “ostala su još trojica”. Radi se o Miroslavu Škobi Mikiju, Đorđu Ždrali Đoki i Milutinu Daniloviću Mići koji trebaju biti ubijeni – naveo je Čampara.

Ubistva po istoj matrici

Također, Čampara je naveo da je Elez putem teleona pozivao policajce iz Istočnog Sarajeva te im je prijetio da će ih likvidirati ukoliko budu radili protiv njega.

– Sva ova ubistva se dešavaju po istoj matrici. Pojedini osumnjičeni slagali su kada su predočavali svoje alibije i mi sada radimo na razbijanju tih laži – naveo je Čampara.

Elezov branilac Senad Kreho kazao je da njega NATO ne bi mogao pomjeriti iz Beograda da je u vezi s Veljkom Belivukom i Dijanom Hrkalović, a kamoli da je navodno pokušao ubiti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. On je dodao da će Srbija uložiti protestnu notu jer se Elez pominje u kontekstu krivičnih djela za koje je ona kao država garantirala da neće biti terećen.

– Nema potrebe da mi tužilaštvo daje dokaze, posjedujem njih 90 posto. To su dokazi iz Srbije. Elez nije ni Eskobar ni El Čapo da može prijetiti telefonom iz pritvora. Državni zatvor je pravi “Alkatraz”. Tužilaštvo sve sumnje temelji na iskazu Vladimira Stevanovića, to je njihov svjedok saradnik i sarađivao je u predmetu “Volan” koji se tiče automafije – kaže Kreho.

Advokat je pojasnio da Tužilaštvo BiH tek sada utvrđuje lokaciju stana u Bijeljini gdje su se navodno krili osumnjičeni koji su trebali likvidirati Miloša Božovića i Zlatana Ćuka.

– Nema motiv da utječe na svjedoke, jer u ovom predmetu stojimo izvrsno. Motiv da zasreću ljude i utječu na njih ima MUP RS i Služba. Branimir Šehovac je i dalje ljut što je “otpalo” krivično djelo za ugrožavanje njegove sigurnosti. Ti presretnuti razgovori su iz predmeta “Lutka” i “Volan”. Elez neće sigurno biti osuđen, ovo su političke igre. Volio bih da sutra počne suđenje – zaključio je Kreho.
Elez: Ako sam prijetio preko policajaca, što ih ne uhapsite

Sudu se obratio i osumnjičeni Elez koji je naveo da u obrazločenju tužioca kojim traži da mu se produži pritvor stoji dosta imena koja nemaju veze sa krivičnim djelima zbog kojih je izručen iz Srbije.

– Evo tri mjeseca i 10 dana nema ništa novo u ovom postupku. Citiraju se neke poruke koje nemaju veze s predmetnom istragom. Odgovorno tvrdim da mi MUP RS na čelu sa Šehovcem pakuje. Dobio sam informaciju da ću biti uhapšen,a Šehovac se hvalio da je sve on to organizirao. Mogao sam pobjeći, ali ostao sam, jer bit će šta će biti. Znam svoju poziciju u Srbiji i BiH. Nije prirodno normalno kako tužilac kaže da je Savo Divčić u Range Roveru moje supruge išao na lice mjesta da bi se uvjerio kako je Miličević likvidiran. Evo neka pokaže sliku koju sam Ždrali poslao. Zadnji puta sam u Sarajevu bio 2008. godine. Ako sam prijetio preko policajaca, što ih ne uhapse. Nemam korektnu istragu. Molim vas da mi ukinete pritvor, ali bih prešao u Federalni dio Sarajeva zbog svoje sigurnosti. Znam da je svjedok Stevanović govorio po nagovoru. Ne planiram bjekstvo. Znam svaki tužiočev korak, vidim po njemu šta radi. Smirio sam se od kada te Ždrale uhapšen – rekao je u svom obraćanju Elez.

Tužilac Čampara je nakon Elezovog obraćanja dodatno pojasnio o kako opasnoj grupi se radi.

– Kada su dogovarane likvidacije, ubice su nedvosmisleno kazale: “Mi ubijamo Škaljarce, jer smo “Kavčani”, a u slobodno vrijeme ubijamo po BiH po dogovoru”. To je jedan od svjedoka rekao – pojasnio je Čampara.

Odluka o produženju pritvora trebala bi biti donesena sutra piše Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79