Nakon upozorenja Ambasade SAD: Skupština TK usvojila Zakon o porijeklu imovine bez spornih amandmana

Nakon upozorenja Ambasade SAD: Skupština TK usvojila Zakon o porijeklu imovine bez spornih amandmana


Iako je još u maju na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona usvojen Nacrt zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja funkcija i savjetnika TK, u skupštinskoj proceduri se nakon okončanja javne rasprave na usvajanje ovog zakona čekalo do kraja decembra. No, prije usvajanja reagovala je i Američka ambasada i pozvala Skupštinu da odbaci predložene izmjene zakona, koje su pristigle u međuvremenu od zastupnika Demokratske fronte.

Usvojeni Zakon je jedan od ključnih pokazatelja spremnosti Vlade Tuzlanskog kantona na transparentnost u radu. Zapravo je to jedan jedan od ključnih koraka u pravcu transparentnosti kojim se utvrđuju obaveze nociocima javnih funkcija u Tuzlanskom kantonu da prijave zatečenu imovinu i prihode, porijeklo i promjene imovine i prihoda, kao i poklone koje dobiju u toku obavljanja javne funkcije.

“Prvi put ćemo svi mi građani moći da vidimo javno, o čemu pričamo danima i ono što nas sve mori je da se neko nezakonito bogati, da neko na funkcijama stiče enormna bogatstva, a ovaj put ćemo biti u mogućnosti da se to direktno provjerava”, kazala je ministrica pravosuđa i uprave TK Una Harčin (Naša stranka).

Zakon definiše i način prikupljanja, obradu, korištenje, zaštitu i čuvanje podataka, kao i dužnosti i obaveze organa nadležnih za provođenje i nadzor nad implentiranjem ovog zakona. Amandmane na izvorni oblik zakona je dostavila Demokratska fronta, a kako ističu, s ciljem poboljšanja određenih zakonskih odredbi. Odredbe zakona tretiraju i dostavljanje podataka o imovini bliskih srodnika nosioca javnih funkcija. U DF-u su se usprotivili tome.

“Amandmani bi samo poboljšali zakon i još bi više natjerali zvaničnike da prijavljuju čak i onu imovinu koju nemaju upisanu u zemljišnim knjigama”, naveo je DF-ov zastupnik Boris Krešić.

Predsjednik Kluba DF-a Mahir Mešalić smatra da je Zakon, nažalost, šarena laža jer ne postoji retroaktivna primjena: “Znači, oni svi što su ukrali i popljačkali ovaj kanton faktički će biti abolirani. Od ponedjeljka pravna država i tako dalje”.

No, u Američkoj ambasadi u BiH i Transparency Internationalu smatraju da su predložene izmjene zakona u suprotnosti s najboljim međunarodnim praksama i služile bi samo slabljenju zakona i borbe protiv korupcije.

“Ambasada SAD-a snažno podržava usvajanje zakona o prijavljivanju imovine u Tuzlanskom kantonu koji će u potpunosti podržavati djelotvornu borbu protiv korupcije”, poručio je Eric Larson, posebni savjetnik za borbu protiv korupcije u Ambasadi SAD-a u BiH.

Zakon je na kraju usvojen jednoglasno, a amandmani povučeni. Predstavnici Američke ambasade i međunarodnih organizacija pozdravili su njegovo usvajanje i podsjetili da je osnovna uloga ovakvih propisa da se kroz informacije i o bliskim srodnicima, njihovim prihodima i imovini identifikuje potencijalni sukoba interesa.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija