Nakon Vučićeve “interventije”: Dodikovi se vraćaju u institucije BiH

 

Nakon jučerašnjeg sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u Beogradu saopćeno je kako je zatražen povratak političkih predstavnika Republike Srpske u institucije Bosne i Hercegovine. I to je to.

Ovo je medijima, između ostalog, saopćio Dodik dok se Vučić, što je interesantno, uopće nije oglašavao u javnosti povodom njihovog susreta u beogradskoj vili “Mir”.

Gostujući u petak navečer na Radio-televiziji Srbije (RTS) novinarka je pitala Dodika kako komentariše poziv Beograda da se predstavnici RS-a deblokiraju rad institucija BiH.

“Briga koju pokazuje predsjednik Srbije za nas je važna. Ja ću se vratiti u Banju Luku i razgovarat ću sa svim partnerima u vlasti, ali i u opoziciji. Upoznat ću ih sa svim elementima toga. Predsjednik je i sam iskazao želju da se i sa drugima vidi i razgovara. Mislim da je taj razgovor na dnevnom redu i dešavat će se u narednim danima. Naše odsustvo iz institucija je nastalo kada su nastale izmjene zakona koje je uradio Inzko, a nije imao pravo. To je donijela Narodna skupština RS-a i mi ćemo se u februaru vratiti u NSRS i razgovarati o ovoj temi”, rekao je Dodik.

Na osnovu ove izjave jasno je da će sada lider SNSD-a pozvati sve u vlasti i opoziciji da stave van snage zaključke Narodne skupštine RS-a o neučestvovanju u radu institucija BiH, samo jer je tako navodno zatražio lider Srbije. I ovo treba posmatrati samo kao kozmetičku promjenu, jer suštinski pravi problem ostaje neriješen.

Vučić, nažalost, nije zatražio da Narodna skupština RS-a povuče opasne zaključke i zakone koje usvaja entitetski parlament pod Dodikovim patronatom. Podsjećanja radi, tu su zaključci o povlačenju nadležnosti s nivoa BiH, nepriznavanje odluka visokog predstavnika, osnivanje entitetskih agencija i institucija itd. – čime se direktno ruši država BiH.

Vučić je, zvanično, zatražio samo da se političari iz RS-a vrate u državne institucije i glasaju za ono što im odgovara. Ali, postavlja se pitanje, šta je tu novo i različito od onoga što već rade SNSD-ovci i sateliti oko njih?

Naime, postoje zaključci Narodne skupštine RS-a o neučestvovanju u radu institucija BiH koji su doneseni nakon Inzkove odluke kojom se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

No jasno je da su politički predstavnici RS-a davno prekršili navedene zaključke NSRS-a, iako o tome nerado žele govoriti tako da se sada samo može očekivati nastavak onoga što već rade – dolaze na sjednice i glasaju za ono što samo njima odgovara, a protiv su onih stvari koje su u interesu svih građana BiH.

A kada su predstavnici RS-a tačnije SNSD-ovci počeli raditi ono što Vučić tek sada traži od njih i time “deblokirali” rad institucija BiH na svoj način te prekršili zaključke NSRS-a?

To su činili glasajući na sjednicama Vijeća ministara BiH o privremenom finansiranju i drugim tačkama dnevnog reda na već nekoliko održanih, redovnih i vanrednih sjednica.

Prekršio ih je i Milorad Dodik kada je učestvovao i glasao na sjednicama Predsjedništva BiH, kao i zastupnici u Parlamentarnoj skupštini kada su prisustvovali i učestvovali na sjednicama Predstavničkog doma i Doma naroda.

Na sve ovo su tiho ukazivali i opozcionari pa će sada biti zanimljivo šta će oni imati reći na sjednici Narodne skupštine RS-a o ovoj temi koja će, prema Dodikovim riječima, biti održana narednog mjeseca piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79