Nana Fata Orlović dan nakon rušenja crkve: Jutros sam popila najslađu kafu u svojoj kući

Bujrum novinaru, pridruži se da s tobom i mojim kćerkama Hurijom Karić i Zlatkom Bašić, jutros nakon 30 godina popijem najslađu kafu u svojoj kući – kazala je s osmjehom raširenih ruku jutros Fata Orlović iz Konjević Polja kod Bratunca koja je novinare Avaza primila u svoj dom.

– Eto, sinko, nakon toliko godina pobijedi pravda. Kada sam jutros ustala i s terase moje kuće ugledala da nema crkve… Vidjela sam cijelo Konjević-Polje, pa čini mi se i cijeli svijet. Vidim magistralni put Sarajevo- Zvornik, a vidim da je moje imanje, gdje je bila crkva prostranije, ranije je nekako bilo skučeno, kao moje srce i duša – s raspoloženjem im je rekla nana Fata.

Kaže da nije mogla, a nije ni željela gledati kako jučer ruše crkvu.

– Nije ona meni smetala kao vjerski objekat, ali mi je smetala što je izgrađena bez dozvole i na tuđem imanju. Da su je podigli 500 metara niže na srpskom zemljištu, ja bih se njoj divila. Ali, dušmani, nakon što pobiše toliki narod, navalili otimati i tuđu imovinu. Moja pravda je dokaz, da to više ne mogu- poručuje Fata.

Na njihovo pitanje, šta planira raditi i na prostoru bivše crkve, Fata je uz uzdah i osmijeh rekla – svašta.

– Prvo ću regulisati kanalizaciju koju su oštetile mašine prilikom rušenja crkve. Kada se zemlja slegne, očistiti sitno kamenje, koje je ostalo iza mašina, poravnati zemlju i na cijelom tom prostoru zasaditi lale i drugo cvijeće i tu, kada je lijep dan piti jutarnju kafu, neka svi gledaju kako uživam u pravdi – prkosno kazuje Fata.

A, drugo, kaže, ako je zdravlje posluži, iduće godine planira ići na hadž.

– To je moja i želja, moje djece – kaže nana Fata.

Veli da je ona već obavila jedan hadž, u borbi za pravdu i što je sačuvala svoje imanje, uprkos dušmanima, koji su je optuživali da uzela milion maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79