Napad uličnih pasa na studenticu u Mostaru: Psi je izgrizli po nogama, spasili je prolaznici

Nažalost, na ulicama Mostara sve je veći broj pasa. Značajan broj njih je napušten od prijašnjih vlasnika, ali i onih koji su rođeni uslijed neprimjerene brige nadležnih, tj nesterilizacije i izostanka kastriranja pasa. Univerzitetski kampus u Mostaru, lokalno poznat kao Sjeverni logor, mjesto je gdje se takvi psi najčešće okupljaju. Tu su smješteni fakulteti, javna kuhinja, ali i mostarska osnovna škola „Zalik“. Brojne su pritužbe roditelja koji su u strahu od napada pasa na djecu.

Najnoviji slučaj je zabilježen prije 2 dana, kada je napadnuta studentica, kojoj su psi lutalice nanijeli ozljede u predjelu obje noge.

Za federalna.ba svoju priču kazala je i napadnuta studentica: „Studentica sam Građevinskog fakulteta u Mostaru i shodno tome sam imala potrebu posjetiti kopirnicu te otići do kampusa. Inače sam, kao i ostali studenti, išla ulicom gdje se nalazi teniski klub. Put je, dakle, u blizini Fakulteta humanističkih nauka. Dok sam prolazila tim putem vidjela sam čopor pasa, ne tako blizu. Međutim, Sjeverni logor je inače poznat po činjenici da ima dosta lutalica, ali ljudi tu svakodnevno treniraju, djeca se igraju, te sam mislila da mogu sasvim normalno proći. Kada sam krenula, jedan od pasa je zalajao na mene, a za njim ostalih 6-7. Znala sam da će, ukoliko budem trčala i oni potrčati za mnom te sam postupila smireno.

Dakle, stala sam mirno, ali uprkos tome su me ubrzo opkolili. Bila sam pored ograde tako da nisam imala priliku nekako pobjeći i spasiti sebe. Prvo su počeli poskakivati na mene, a poslije toga su me počeli ujedati za listove nogu. Dobila sam povrede desne i lijeve potkoljenice. Budući da nisam iz Mostara, nisam znala da su građani ovog predjela ugroženi od strane novih pasa koji su dosta agresivni.

Momci koji su me spasili su mi rekli da se to konstantno dešava, ali da niko ne reaguje, te su studenti i đaci, kao i svi prolaznici, u svakodnevnoj opasnosti od ovakvih nemilih događaja. Ja sam sreću imala da je ipak tu bio neko, međutim neću ni da pomislim šta se moglo desiti u suprotnom. Momak koji mi je pomogao, pokušava voditi bitku da se psi sklone. Nažalost po društvenim mrežama žrtve ponovo ne dobijaju nikakvu podršku te se dolazi do zaključka da sam, u ovoj situaciji, isključivo kriva ja što sam išla pored fakulteta, a ne Grad ili nadlažena institiucija koji ne skloni pse.

Budući da traumu i strah koji sam pretepljela u sklopu kampusa mi niko neće moći nadoknaditi, želim da u ime svih građana, studenata i djece koja se igraju na stadionu u sklopu kampusa, kažem da je krajnje vrijeme da Sjeverni logor postane sigurno mjesto za život“ – govori studentica E.H.

Mnogi traže konkretnu reakciju, koja izostaje

Djevojku je od opasnijih povreda spasio Faris Zukić, trener u TK Mostar Stari Grad. On za federalna.ba kaže: „Začuli smo vrisku i jauke. Moj prijatelj i ja odmah smo potrčali da vidimo šta se dešava, jer znamo da psi svakodnevno napadaju prolaznike, djecu, bicikliste itd. Djevojka je bila okružena psima koji su na nju lajali i režali, satjerana uz ogradu i nije imala gdje da se skloni. Ukočila se, stajala je u mjestu u nadi da neće krenuti na nju. Nažalost, psi su krenuli da je napadaju i grizu. U trenutku dok smo mi dotrčali do nje i rastjerali pse. Nažalost, ona je već bila nekoliko puta bila ugrižena. Ostali smo kratko sa djevojkom koja je bila vidno potresena“ kaže Zukić.

Dodaje i da ovo nisu prvi napadi, a i ranije su bili u situaciji da spašavaju prolaznike od napada pasa.

Da je problem nevlasničkih pasa u Mostaru postao itekako izražen, pa i alarmantan, svjedoči i izjava direktora Osnovne škole “Zalik”, Džemala Jukle, koji za FTV kaže da su škole i druge ustanove u nekoliko navrata pisale gradskim vlastima, sa ciljem da se ovaj problem konačno riješi. U toj komunikaciji sa Gradskom upravom Mostar, rečeno je da oni takve slučajeve proslijede nevladinim organizacijama. Iz NVO sektora kažu da to nije u njihovoj nadležnosti, te da nemaju nikakav zvanični sporazum s predstavnicima gradskih, kantonalnih, entitetskih ili državnih organa u ovom slučaju. Tvrde da oni pse mogu samo vaknisati ili sterilizirati, ali ne i voditi cjelokupnu sistemsku brigu o njima, što je zadaća nadlažnih službi.

Direktor O.Š. „Zalik“ kaže da je već postala praksa da se u septembru oko obrazovnih ustanova u Sjevernom logoru pojavi veliki broj pasa lutalica.

 

„Razlog je vjerovatno u tome jer tada djeca kreću u školu, i roditelji napuste pse koje su do tada imali kao kućne ljubimce. Ono što mogu primijetiti je da ti psi ne izgledaju kao ulični, tj. zapušteni. Očito je riječ o psima koji su bili kućni ljubimci, ali su sada ostavljeni na ulici. Oni dolaze kod škole posebno tokom velikog odmora, očekujući od djece hranu. Neke nevladine organizacije tj udruženja ostavljaju hranu psima na ovom području – i sve ih je više“ – govori direktor OŠ „Zalik“ Džemal Juklo. Kaže da na njihov prvi dopis niko nije reagovao. No, ponovo su se obratili dopisom. Ovog puta zajedničkim, osnovna i srednje škole smještene u Sjevernom logoru, Mjesna zajednica Zalik, te Unija studenata i džematski odmor – pozivajući na konkretnu reakciju i sistemsku pomoć u rješavanju ovog problema.

Svakako, u cijeloj ovoj priči niko ne želi ubijanje pasa. Cilj je pomoći psima, ali prvenstveno stanovnicima Mostara, kako bi bez straha mogli šetati ulicama svog grada.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79