Foto: Facebook
Napad na bosansku džamiju u Švedskoj: Uvredljive poruke i polupana stakla

Napad na bosansku džamiju u Švedskoj: Uvredljive poruke i polupana stakla


Na bosanskoj džamiji u švedskom gradu Norkopingu došlo je do vandalskog napada, prilikom kojeg su prozori polupani, a zidovi ispisani uvredljivim porukama.

Haris Delić, član Međuvjerskog vijeća Švedske, na Facebook-u je napisao:

“Sa velikom sramotom i dubokom tugom osuđujemo odvratan napad na izgradnju naše džamije u Norkopingu, gdje su razbijeni prozori i uvredljive poruke ispisane po zidovima. Ova akcija budi neugodne uspomene iz vremena kada su mnogi naši članovi došli u Švedsku kao izbjeglice tokom rata u Bosni. Poruke koje su sada usmjerene prema nama slične su neonacističkim sloganima na koje su se do tada susreli.”

Delić je istakao da se radi o napadu na temeljne vrijednosti kao što su uvažavanje, tolerancija i različitost, koje su ključne za švedsko društvo.

“Ovo je drugi veliki zločin iz mržnje koji cilja na džamije zajednice i njene pripadnike u kratkom vremenu, a mi doživljavamo opći povećani islamofobni osjećaj u društvu. Stoga se direktno obraćamo vladi sa prijedlogom da se učini više na zaštiti vjerskih sloboda u Švedskoj. U vrijeme polarizacije i sve veće kampanje mržnje poput ove, očekujemo da vlada djeluje odlučnije i intenzivnije u bezbjednosnom radu sa vjerskim zajednicama”, poručio je Delić.

On je napomenuo da ovaj čin mržnje “neće oblikovati i slomiti duh, nego ojačati odlučnost da nastave s gradnjom džamije”.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija