Napadnuti u Subotici: Opsovao mu je ‘majku ustašku’, zgrabio za vrat i bacio na tlo

Iako je od napada na skupinu Hrvata u subotičkom naselju Aleksandrovo, prošlo nekoliko dana, prava reakcija policije i države je izostala, piše Večernji.hr.

– Znamo da je policija napravila očevid i da je delegirano Više javno tužiteljstvo za slučaj, ali ne možemo dobiti ime napadača niti nam je dostavljeno što je zabilježeno o događaju. Radi se o iznimno brutalnom napadu i ovo još jedan pokazatelj na koji način se država Srbija postavlja u slučajevima kada su napadnuti Hrvati – kaže međunarodni tajnik Hrvatskoga nacionalnog vijeća (HNV) Darko Baštovanović.

Objašnjava kako je subotički Hrvat Z. B. bio u pratnji članova obitelji, među kojima je bilo i djece, te da su bili u automobilu zagrebačkih registracija.

Automobilu je prišla osoba koja ih je počela vrijeđati, psovati im “majku ustašku” te im je poručila kako će „istrijebiti sve ustaše u Vojvodini“.

Na upit Z. B. zašto to radi, uvrede su postale još intenzivnije, da bi ga u jednom trenutku uhvatio za vrat, bacio na zemlju i lakše ozlijedio.

Nakon što je slučaj završio u medijima, reagirala je i subotička policija, iz koje su rekli kako tvrdnje o ozljeđivanju Z. B. nisu točne.

Tvrde da je policiji rekao da ga je jedan muškarac vrijeđao, psovao i uhvatio za vrat zbog nesporazuma oko parkiranja, ali da nije spomenuo da su ozlijeđeni niti da su fizički napadnuti rođaci iz Hrvatske.

Navode kako su pronašli 63-godišnjeg muškarca koji je napao Hrvate te da su razgovarali sa šest članova obitelji Z. B., koji nisu rekli da je taj muškarac na njih fizički nasrnuo. Baštovanović kaže kako ovo nije prvi put da se poslije napada na vojvođanske Hrvate počinju širiti neistine.

– Kada je riječ o etnički motiviranim incidentima prema Hrvatima u Srbiji, svjedoci smo nastavka stare prakse krivotvorenja onoga što se dogodilo te banalizacije mjerodavnih tijela. Čovjeku se prijeti klanjem, govori se da će biti protjerani svi ‘ustaše’, a Ministarstvo unutarnjih poslova govori o svađi zbog parkinga.

Ovo je još jedan snažan i uvjerljiv razloga zašto Hrvati u Srbiji ne vjeruje institucijama – rekao je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Reagirao je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je rekao da je retorika predsjednika Srbije i njihovih dužnosnika ta koja je uzrokovala potrebu kod nekih ljudi da u Subotici fizički i verbalno omalovažavaju pripadnike hrvatskog naroda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79