Napokon pravi oglasi u BiH: Tražim konobara, plata 1.400KM + 5 KM svaki prekovremeni sat

Nedostatak radne snage veliki je problem u svim privrednim granama, posebno u ugostiteljstvu. Odlazak radnika u Hrvatsku i Crnu Goru, svake godine zadaje glavobolju trebinjskim ugostiteljima, što je posebno izraženo pred sezonu.

Uslov da bi radnici ostalii, smatraju ugostitelji, su siguran posao, normalni uslovi za rad i pristojne plate. Konobari, kuhari i šankeri trenutno su najtraženiji.

“Ljudi odlaze gdje im je bolje, gdje su više plaćeni, tako da mi iako je mrtva sezona negdje poslujemo i na nuli kako bismo zadržali dobre ljude” – svjesni su ovoga gazde velikih lokala.

Međutim, redakcija portala Crna-Hronika pronašla je oglas za posao koji je izazvao lavinu pozitivnih komentara na društvenim mrežama.

Naime, kako u Omladinskom hotelu na Rostovu upražnjena su dva mjesta i to na poziciji kuharice i kobara. Vlasnik objekta daje platu za radnike u iznosu od 1.400KM. Pored plate daje i topli obrok, kao i smješta za normalni mjeselni radni fond. Ukoliko budete htjeli raditi i duže svaki naredni sat će vam se naplatiti 5 KM.

 

Kontaktirali smo i borca za radnička prava Dražana Pejakovića koji je izjavio kako je plata od 1.400KM uredu ali 5 KM za prekovremeni rad nije.

“Ako je 5KM prekovremeni sat, to je malo. Jer na tu platu satnica iznosi 7.3KM. Prekovremeni sat se plaća 30% više. Plata od 1.400KM koja se nudi u ugostiteljstvu je u redu, a te plate su se počele mjenjati što radnika nema.

Radnici puno više zarade u Hrvatskoj na sezoni gdje nemaju troškova. Kada se sve sračuna našim radnicima se ne isplati raditi ovdje, trpiti mobing i izrabljivanje. Posao ugoatitelja u BiH je i dalje degradiran. Nadam se iskreno da će se to početi što prije mijenjati. Ako hoćeš dobrog radnika to je korektna plata, kada uzmeš u obzir konobarovo iskustvo.” – izjavio je Dražan Pejaković za portal Crna-Hronika.

 

Zabilježili smo i nekoliko pozitivnih komentara na Facebook-u.

“Ovako treba da izgleda svaki oglas!! Svaka čast za platu, ako je istina.”

“Napokon da neko cijeni radnike. Neće niko raditi više za 700,800KM”

“Kasno su se gazde sjetile da povećaju plate. Svi koji žele raditi su u Njemačkoj”

“Bravo. Napokon poštena plata”

Prijaviti se možete na ovaj broj putem Vibera +4369910914212

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79