Napokon: Slovenija ponovo počinje priznavati diplome stečene u BiH

Od ponedjeljka, 19. juna, Slovenija će nastaviti s razmatranjem pojedinačnih zahtjeva za priznavanje diploma visokog obrazovanja iz BiH, čime će biti deblokiran proces vrednovanja i priznavanja visokoškolskih diploma stečenih u BiH.

Ova aktivnost je rezultat intenzivne višemjesečne komunikacije između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, nadležnih obrazovnih vlasti i Ministarstva za visoko obrazovanje, nauku i inovacije Republike Slovenije. Cilj je zaštita stečenih prava osoba koje su visokoškolske diplome stekle u Bosni i Hercegovini.

Važno je napomenuti da je ENIC-NARIC centar Republike Slovenije obustavio razmatranje pojedinačnih zahtjeva za vrednovanje i priznavanje visokoškolskih diploma stečenih u Bosni i Hercegovini od 24. oktobra 2022. godine.

Razlog tome su “nedostajuće, nejasne i neusklađene informacije u vezi s akreditacijom visokoškolskih institucija i studijskih programa u Bosni i Hercegovini”, kako je navedeno u saopćenju slovenskog ENIC-NARIC centra.

Slovenci su zaustavili proces priznavanja diploma zbog opravdane sumnje u falsifikovane diplome. Sada se traži model koji će garantovati da se priznaju samo diplome koje su neupitno validne. Ovo je bitno kako bi se osigurao nastavak školovanja i mogućnost konkurisanja na tržištu rada.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79