Formiran ekspertni tim za prevenciju kriminaliteta u KS: Podnesena prva inicijativa

U Kantonu Sarajevo (KS) nedavno je formiran Ekspertni tim za prevenciju kriminaliteta i drugih sigurnosnih rizika, koji se sastoji od renomiranih stručnjaka iz različitih disciplina, uključujući pravne, kriminalističke, kriminološke i sigurnosne studije.

Ministar unutrašnjih poslova KS, Admir Katica, istakao je da članovi ovog tima imaju bogato iskustvo i da su bili uključeni u kreiranje relevantnih dokumenata i zakonskih propisa u Bosni i Hercegovini.

Na čelu Ekspertnog tima je Elmedin Muratbegović, dok ostatak tima čine istaknuti stručnjaci poput Nebojše Bojanića, Faika Špaga, Elvedina Okerića, Adisa Šečića, Safeta Mušića, Salema Kurtovića i Esada Solaka.

Prva inicijativa koju je Ekspertni tim podnio odnosi se na zahtjev prema Federalnom ministarstvu pravde za usvajanje Zakona o probacijskoj službi FBiH i odgovarajućih implementacijskih propisa. Katica ističe da je problem recidivizma, odnosno ponovnog počinjenja krivičnih djela, jedan od ključnih izazova s kojima se društvo suočava, te da je potrebno raditi na efikasnijem suzbijanju ovog fenomena.

U obrazloženju inicijative, Ekspertni tim naglašava da bi probacijska služba trebala biti aktivna u slučajevima kada počinitelji krivičnih djela izađu iz zatvora ili su osuđeni na rad za opće dobro, kada sud odredi obavezu liječenja od ovisnosti ili kada počinitelj dobije poziv da se javi u probacijski ured.

Također, važno je da probacijska služba pruži podršku počiniteljima koji su ponuđeni odbacivanje krivične prijave pod uslovom da prihvate određene obaveze, kao i onima koji nisu sigurni kome se obratiti i šta se očekuje od njih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79