Narandžasta boca u vašem domu može biti prava opasnost

Još postoje predrasude o nesigurnosti plinskih boca. Zbog toga ih mnogi postavljaju izvan kuhinje, ili još gore, u podrum ili na balkon

Ukapljeni naftni plin (UNP) je mješavina propana i butana koji su nastali preradom nafte i prirodnog plina. Iako zvuči kao komplikovana definicija, radi se jednostavno o sistemu sadržaja vaše plinske boce. Brojne su prednosti korištenja plina u boci u kućanstvima; cijena je prihvatljiva, radi se o ekološki dobrom izvoru energije, lako se nabavlja i uspostavlja te zauzima malo prostora.

Još postoje predrasude o nesigurnosti plinskih boca. Zbog toga ih mnogi postavljaju izvan kuhinje, ili još gore, u podrum ili na balkon.

Osnovno pravilo – narandžaste boce uvijek moraju biti u visini ili čak više od okolnog terena, a mjesto na kojemu se nalaze mora se redovito provjetravati. Još jedna bitna stvar koju trebate imati na umu je da se u prostoriji u kojoj se nalazi trošilo smije nalaziti samo jedna plinska boca te da na svakih 30 metara kvadratnih smije biti samo jedna plinska boca.

Također, bitno je gdje nabavljate bocu. Niska cijena je prvi indikator da nešto “ne štima” i da to nisu boce kupljene u trgovinama namijenjene za te stvari. Boce treba isključivo kupovati od firmi koji se time bave, tačnije koje imaju pravovaljane certifikate i tradiciju prodaje.

Osim toga, prilikom kupnje treba provjeriti datum otisnut na vratu boce koji označava kada je ona proizvedena.

Kupovina plinske boce, ali i njeno postavljanje u kućanstvu nisu zahtjevan zadatak, no nekoliko stvari ipak trebate imati na umu.

Kupac samo treba pratiti upute i za savjet možda priupitati prodavača. Uz bocu će dobiti crijevo, vijke i regulator. Najčešće se radi o regulatoru koji se ne može podešavati i on je namijenjen upotrebi na šporetu.

Što se same instalacije tiče, prilično je jednostavna. Potrebno je crijevo spojiti na šporet te drugi kraj na regulator koji je spojen na plinsku bocu. Nakon što je sve dobro spojeno, tek onda se otvori ventil na plinskoj boci.

A kakva vam boca zapravo treba? Za kućanstva se najčešće koristi ona od 10 kilograma, i to mješavina propana i butana. Ako želite manju, odnosno nižu bocu, onda je dobar izbor ona od 7,5 kilograma.

Za kampiranje se preporučuju boce od 2, 3 ili 5 kilograma, praktične i lako prenosive. Osim što su dobre za vaše ruke, one ne zagađuju okoliš prilikom izgaranja. U restoranskim poslovanjima ili vanjskim pečenjarama bit će potrebno postaviti bocu od 35 kilograma ili više njih spojenih, a to će najbolje napraviti ovlašteni plinoinstalater.

Iako je većina boca u kućanstvima čelična, odnedavno možete kupiti i kompozitne plinske boce. One su lakše (5,3 kilograma) od običnih (od 10 do 12 kilograma), otporne na koroziju i prozirne kako biste uvijek vidjeli količinu plina koji vam je preostao prenosi Fokus.

Irfan Čengić inicira izmjenu zakona koja pogoduje bratovoj firmi

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments