Narcos iz doline Neretve: U Hrvatskoj u dva mjeseca zaplijenjeno kokaina kao zadnje dvije godine, glavna ruta preko Ploča

Prije 10 godina svaki stoti Hrvat je probao kokain, a danas svaki deseti ga je šmrkao bar jednom u životu. Troši se više i dila se više. Potražnja je veća i logično ponuda je veća, izvještava hrvatski RTL.

U prva dva mjeseca ove godine policija je zapljenila više nego ukupno u prošle dvije godine. Obje ovogodišnje skupine krijumčara pale su u luci Ploče – pa se već nagađa jesu li Ploče nova velika vrata za ulaz bijelog praha u Evropsku Uniju i ako jesu, zašto?

Kao i obično, nakon velikih zapljena droge otvara se i pitanje je li ovo dokaz da policija izvrsno radi svoj posao ili je dokaz da šverceri švercaju sve više i sve hrabrije, što bi značilo da ih policije baš i nije strah.

– Jedan od glavnih ulaza droge na ove prostore je preko luke Ploče, to se znalo i prjie, FBI to zna, dapače, DEA je ukazivala na tu rutu – rekao je stručnjak za liječenje ovisnosti Slavko Sakoman za RTL.

Znaju i šverceri zašto biraju banane kao krinku
Alfa i omega skupine koja je švercala kokain uz banane je, kako piše Jutarnji list, Oliver Čokara. Tereti ga se da je nadzirao pretovar paketa, dok je dvoje lučkih radnika bušilicama uklanjalo metalni lim gdje se krio kokain. Čokara se branio šutnjom, ostali su, kako saznaje RTL, djelomično priznali. Tvrde da nisu znali sve detalje.

– To je više splet nekih okolnosti, uvjeta u kojim su se našli, posve jedna pogrešna procjena o postupanju i vrlo naivan način ulaženja u bilo kakve kriminalne radnje – rekao je advokat jednog od osumnjičenih Vinko Ljubičić.

Prije tih pogrešnih procjena i naivnog ulaženja, operacija je započela u kontejneru u Ekvadoru, kokain je uz banane plovio preko atlantskog ocena i mediterana do Ploča.

– To nam je posao – odgovorio je voditelj Odjela kriminaliteta droga PU dubrovačko-neretvanske Hrvoje Neusidl na pitanje kako znaju koji kontejner treba otvoriti.

Znaju i šverceri zašto biraju banane kao krinku.

– Ako gledamo banane kao voće, to je kvarljiva roba i traži se žurnost postupanja špeditera. Teško je ovdje reći je li se radi o organizaciji, vjerujem da kriminalističko istraživanje neće ni doći do glavnoga – rekao je kriminalist Dubravko Klarić.

U januaru je uhapšena skupina u vili kraj Ploča koja, tvrdi policija, nema veze s ovom novom. Otvorilo se pitanje biraju li svi Ploče jer ih policija slabije brani od Rijeke ili Trsta?

– Ne bih se složio tu s vama u smislu da Ploče nisu (…) Pregled kontjnera, radilo se tu o termoskeneru ili drugim tehničkim mogućnostima… Sve mogućnosti mi imamo – rekao je Klarić.

U prva dva mjeseca ove godine palo je više kokaina nego posljednje dvije godine. 2019 20 kilograma, prošle godine 60, 2021. 98. Sredinom veljače u akciji su uhićeni beogradski dileri. Kako se kreću pošiljke kokaina na Balkanu, već godinama prate kolege s portala Krik. Najnovija zapljena iz Ploča je za balkanske grupe manja količina.

Zašto se šmrče više?
– Ono što je zanimljivo kod tih količina kad pričamo o tim koje su ispod 100 kilograma kokaina to je možda neki novi stil kod tih grupa jer prije nekoliko godina su prevozile tone, a sad eto čekaju manje količine. Oni kupuju kokain u Južnoj Americi i prevoze ga do Europe i prodaju ga dalje europskim bandama koji taj kokain prodaju kod kuće – rekao je Dojčinović.

Zašto se šmrče više?

Imaju i kome. Jučer predstavljeno istraživanje HZJZ-a na 5000 ispitanika pokazalo je da je četiri posto Hrvata u dobi od 15 do 34 probalo kokain, dva posto starijih od 34.

– Ako gledate urbane sredine jer velika je razlika urbanih i ruralnih, ispada da je svaki deseti Hrvat probao kokain – rekao je pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković.

Analiza otpadnih voda u Zagrebu pokazala je da je 2014. konzumacija na 1000 stanovnika bila 77 miligrama, 2019. 234, što je porast za 300 posto. Zašto se šmrče tri puta više nego prije?

– Odgovor na to pitanje leži u činjenici da je represivni aparat lošije radio svoj posao. Odjednom imate ovakav skok. Zašto se to dogodilo, po mom sudu loše kadrovske promjene u policiji – smatra Sakoman.

Prema Sakomanovoj računici, Hrvati godišnje na kokain potroše dvije milijarde kuna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79