Naredba iz RS-a: Hitno prekinuti svako učešće na nivou BiH

Vlada Republike Srpske je naredila predstavnicima svih ministarstava i entitetskih ustanova i institucija da hitno prekinu učešće u sastancima, komisijama, radnim tijelima koji su organizovani na nivou BiH.

Kako otkriva Buka, u dopisu poslatom iz Sekretarijata Vlade prvo u ministarstva, a zatim proslijeđena dalje drugim ustanovama i institucijama, za ovaj potez su se odlučili zbog nedavno, kako su naveli, donesene odluke na sastanku lidera političkih partija u Republici Srpskoj.

Kako je Dodik opet preveslao opoziciju koja preko vikenda mora smisliti kojim putem krenuti

„U skladu sa zaključcima lidera političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj, a koji se odnose na neučešće u radu srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH u narednom periodu nećemo učestvovati u zajedničkim sastancima, komisijama, radnim tijelima i sl. koji su organizovani na nivou BiH“, navodi se u dopisu koji je u posjedu BUKA portala, a koji je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo proslijedilo univerzitetima u Republici Srpskoj

Kako su saznali u ovom ministarstvu, oni su dopis dobili iz generalnog sekretarijata, koju su proslijedili ustanovama koje su u njihovim resorima.

Ovakva naredba već je stvorila zbunjenost među radnicima u ministarstvima i institucijama.

Npr., na Univerzitetu u Banjoj Luci, profesori koji su upoznati sa ovom odlukom i koji su dobili obavještenje kažu da ne znaju da li sve ovo znači obustavi svih projekata koji se rade na nivou BiH i u saradnji sa drugim institucijama sa državnog nivoa, jer ako je tako, došlo bi do ogromnih problema za studente  koji su na razmjenama, bili bi ugroženi razni istraživački projekti, neučni radovi i slično.

Pored toga, nejasno je kako je moglo doći do izdavanja ovakve odluke ako je u zaključku sa sastanka lidera političkih partija u Republici Srpskoj, na koji se pozivaju u ovoj naredbi, jasno definisano da se neučešće u radu na nivozu BiH odbnosi samo na Predsjedništvo, Savjet ministara i Parlementarnu skupštinu BiH.

Treba podsjetiti da je juče Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH kao i dva ministra iz Savejta ministara BiH, svi iz SNSD-a, prekršili skupštinske zaključke učešćem u radu sastanaka na nivou BiH sa visokom delegacijom Turske, koju je predvodio truski predsjednik Redžep Erdogan.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79