Naredba Tužilaštva: Inspektori bivše pripadnike Armije RBiH saslušavaju i u Federaciji

05.11.2009. ,Sarajevo - Ulica Kulovica,u jutarnjim satima uhicen je Nihad Bojadzic,bivsi pripadnik armije BiH i aktivni casnik oruzanih snaga BiH koji je zajedno s generalom Seferom Halilovicem i Nihadom Hodzicem sumnjici za ratne zlocine pocinjene nad hrvatimauzdola.Obzirom da je aktivno vojno lice Bojadzic je svoj stan napustio u vojnom vozilu u pratnji jednog docasnika oruzanih snaga BiH Photo:Zvonimir Coric/VLM/PIXSELL

Inspektori Policijske uprave u Zvorniku na saslušanja pozivaju bivše pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine po naredbi Državnog tužilaštva, potvrđeno je za Klix.ba. Kako saznaju, ove aktivnosti se provode i na području Federacije BiH.

Bivši pripadnici Armije Republike BiH već skoro dva mjeseca odlaze na ispitivanje u prostorije Policijske uprave Zvornik, a uglavnom je riječ o osobama koje su se nakon agresije na našu zemlju vratile u Podrinje. Prema njihovim tvrdnjama, koje smo ranije objavili, saslušava ih se na ratne okolnosti na području Zvornika.

Inspektori u Podrinju ispituju bivše pripadnike Armije RBiH: Zanima ih granatiranje Zvornika

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Policijske uprave u Zvorniku, osobe se na saslušanja pozivaju na osnovu naredbe Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

“Mi poduzimamo sve mjere i radnje na osnovu naredbe Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a navedene osobe se saslušavaju u svojstvu svjedoka. Određeni broj njih je već saslušan, čime ispunjavamo naredbe i odluke spomenutog tužilaštva. Također, osobe se ne saslušavaju samo u prostorijama Policijske uprave Zvornik, već i na području Federacije Bosne i Hercegovine”, kazao je za Klix.ba Miljan Bobar, glasnogovornik Policijske uprave Zvornik.

Prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, određeni broj Podrinjaca sa mjestom prebivališta u Kalesiji i Tuzli već je saslušan u ovim gradovima, također u svojstvu svjedoka i po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Do objave ovog članka iz Državnog tužilaštva portalu Klix.ba nisu odgovorili na upit zbog čega se saslušavaju bivši pripadnici Armije RBiH te za koji predmet su vezane te aktivnosti.

Bošnjaci iz Zvornika već 29 godina čekaju da bh. pravosudne institucije formiraju predmet o ratnim zločinima u tom kraju. Agresori su, kako se vjeruje, u samo jednom danu u Bijelom Potoku nadomak Zvornika streljali blizu 700 muškaraca.

Istragu o tom zločinu vodilo je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, da bi zatim predmet preuzelo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, ali krajnji ishod nikada nije postao poznat.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79