Naredne sedmice počinje suđenje u aferi “Potkivanje”

U četvrtak, 8. aprila Tužilaštvo BiH će iznijeti završnu riječ na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću

U petak, 9. aprila pred Sudom Bosne i Hercegovine zakazan je početak suđenja u predmetu koji je pokrenut nakon afere “Potkivanje”, u kojem su Marko Pandža i Nermin Alešević optuženi za primanje i davanje dara i drugih oblika koristi.

Tužilaštvo BiH je početkom decembra 2020. podiglo optužnicu protiv Pandže i Aleševića u vezi sa snimkom objavljenim na internetu u maju 2019. godine na kome se pojavljuje i Milan Tegeltija, bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), piše BIRN BiH.

(VIDEO) Potkivanje 2 ?! – Poslušajte kako Milan Tegeltija obećava imenovanja u pravosuđu: Neka se prijavi za Gradišku i Prijedor, pa ćemo je kasnije prebaciti

Pandži je, kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, na teret stavljeno primanje, a Aleševiću davanje dara i drugih oblika koristi. Alešević je bio optužen i za neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje u vezi sa djelom “neovlašteno fotografisanje”, ali je Sud BiH odbio tu tačku optužnice zbog nedostatka dokaza.

U četvrtak, 8. aprila Tužilaštvo BiH će iznijeti završnu riječ na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću koji se tereti za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara. S njim je optužen i Anes Sadiković za davanje dara pri uvozu tekstila.

Čauševiću se stavlja na teret i da je “Glasu Srpske – Grafika a.d. Banja Luka” pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000 konvertibilnih maraka (KM).

Naredne sedmice nastavlja se suđenje i u predmetu “Respiratori”, u kojem se sudi federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima za zloupotrebu položaja prilikom uvoza respiratora.

Milan Tegeltija uhvaćen u korupciji: “Daj mi broj predmeta, ja ću to završiti s Dalidom”

Također, pred Sudom BiH u ponedjeljak, 5. aprila zakazan je nastavak suđenja suspendovanom predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimiru Špoljariću, kojem je na teret stavljeno da je od decembra 2018. do polovine 2019. godine vršio nasilje na osnovu spola, seksualno uznemiravao i uznemiravao službenicu Kantonalnog suda, čime je prekršio Zakon o ravnopravnosti spolova.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79