Narednih 14 dana bit će pojačano kretanje vozila EUFOR-a na putevima širom BiH

U naredne dvije sedmice građani BiH će moći vidjeti pojačano kretanje vozila EUFOR-a na putevima i željezničkim prugama širom Bosne i Hercegovine.

Kako je saopćeno iz EUFOR-a, te aktivnosti vezane su za povratak strateških rezervnih snaga EUFOR-a, i njihovih pridodatih elemenata, iz BiH u Francusku, Italiju i Rumuniju.

“Elementi rezervnih snaga EUFOR-a redovno se raspoređuju u BiH radi obuke (na primjer za našu godišnju vježbu ‘Brzi odgovor’)”, naveli su iz EUFOR-a.

Dodali su da ovaj sistem rotacije rezervnih snaga dodatno jača napore EUFOR-a na pružanju podrške bh. vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

“Kao i kombinovanu obuku sa Oružanim snagama BiH”, saopćeno je iz EUFOR-a.

Podsjećamo, pripadnici EUFOR-a u Bosni i Hercegovini u aprilu su imali brojne aktivnosti u sklopu vojne vježbe “Meleager” koja se izvodila na tlu Bosne i Hercegovine.

U vježbi su učestvovale Oružane snage Bosne i Hercegovine te pripadnici Strateških rezervnih snaga EUFOR-a odnosno vojnici iz Francuske, Nizozemske i Italije.

Vojnici su vježbali bojevo gađanje kombinovanim naoružanjem, a izvršena je i prezentacija oružja kao i razmjena znanja.

Vojnici su također vježbali precizno gađanje na okretnim metama s različitim kalibrima naoružanja.

“Vježba ‘MELEAGER’ ima za cilj da simbolizira snažne veze između EUFOR-a i Oružanih snaga BiH.

Tokom svog boravka u BiH, ove Strateške rezervne snage će provoditi obuku i patroliranje sa snagama EUFOR-a, što će omogućiti EUFOR-u da uvježba efikasnu integraciju Strateških rezervnih snaga u strukturu snaga EUFOR-a. Oni će također provoditi obuku zajedno sa EUFOR-om i OS BiH. Ovo će dodatno povećati saradnju i interoperabilnost između EUFOR-a i OS BiH”, naveli su ranije iz EUFOR-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79