Narko klanovi u Sarajevu postoje, ovo je droga koju najviše dilaju

Narko klanovi u Sarajevu postoje, ovo je droga koju najviše dilaju


Pandemija koronavirusa u 2020. godini drastično je smanjila proizvodnju u cijelom svijetu kada su na snazi bile anticovid mjere.

Opravdano je vladala panika u našim domovima zbog neizvjesne situacije na poljuljanom tržištu rada, a s druge strane zbog borbe za život od nevidljivog neprijatelja.

Dok su jedni brinuli o svom zdravlju i poslu drugi su aktivno radili zanemarujući mjere i zarazu. Zabilježeni su brojni slučajevi prometa opojnih droga od kojih se pojedinci nisu željeli, ili nisu mogli, odvojiti tokom najveće svjetske krize u posljednjih nekoliko godina.

JEDNA GRUPA PADA, DRUGA PREUZIMA TRŽIŠTE

Kada govorimo o opojnim drogama odmah pomislimo na nešto što je loše, a zatim klanove iz filmova i njihove krvave obračune zbog biljaka i raznih supstanci. Da klanovi postoje i u Bosni i Hercegovini dovoljno je posmatrati glavni grad države i promjene u svijetu droge koje su dešavale se uglavnom kada jedna grupa “padne”, drugi preuzimaju tržište, a treći čekaju pad drugih i slično.

Kulminaciju međusobnih razmirica građani, na svoju nesreću, su u prilici vidjeti posebno u posljednjih nekoliko mjeseci kada je zabilježeno više aktviranih eksplozivnih naprava (koje se inače između klanova koriste kao opomena) kao i pucnjava u kojem nerijetko stradaju akteri za koje kasnije mediji objave da su bili u vezi sa određenim grupama koje imaju vezu s drogom.

Nisu to klanovi koje smo gledali u filmovima, kao organizacije na nivou države i kontinenta ali zasigurno jesu grupe koje vladaju određenim gradom ili kantonom, piše Hayat.

U 2021. GODINI PODNESENI IZVJEŠTAJI PROTIV 51. OSOBE

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo podnijeli službene izvještaje protiv 51. lica zbog postojanja osnova sumnje da su u 2021. godini neovlašteno proizvodili, zatim kupovali opojnu drogu (“Marihuanu”, “Amfetamin“, „Heroin“, itd.) od za sada nepoznatih lica, na raznim lokalitetima, istu prepakivali, a zatim vršili prodaju raznim konzumentima na podruĉju Kantona, čime bi poĉinili kriviĉno djelo iz člana 238. KZ FBiH-a (Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga), te protiv 295 lica koji su navodili druga lica na uživanje opojnih droga, stavila na raspolaganje prostorije radi uţivanja opojne droge ili kod kojih je prilikom pregleda pronaćena opojna droga (“Marihuana”, “Amfetamin“,“Ecstasy”,“Heroin”, itd.) ĉime bi počinili kriviĉno djelo iz ĉlana 239. KZ FBiH-a (Posjedovanje i omogućavanje uţivanja opojnih droga), stoji u izvještaju za 2021. godinu.

KAKO JE U KANTONU SARAJEVO ‘PALA’ MARIHUANA A ‘SKOČIO’ SPEED

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini u svakodnevnom radu se sreću sa osobama iz kriminalnog miljea koji se finansijski održavaju upravo prometom narkotika, zbog čega su nerijetko predmet istrage policije.

Prema godišnjim izvještajima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u protekle četiri godine, prije, za vrijeme i poslije pandemije, uočljivo je nekoliko zanimljivih detalja.

Analizirajući podatke od 2018. do 2021. godine o radu policije na oduzimanju opojnih droga na području Kantona Sarajevo posebno je uočljiv ogroman porast zapljene opojne droge marihuane tokom 2019. godine kada je zaplijenjeno 144.952,00 grama dok je iste godine oduzeto 268 paketića marihuane. To je najveći ulov MUP-a od 2018. do 2021. godine.

Međutim, djelovanjem na terenu istražnim radnjama, hapšenjem i pretresima stvari su krenule u drugom smjeru.

U 2020. godini oduzeto je 15.819,094 grama i 405 paketića marihuane što je mnogo manje nego 2019. godine, ali je u pozadini došlo do rasta proizvodnje druge droge.

Na narko tržištu očito je sve dostupnija bila stimulativna droga Speed koja ispuštanjem dopamina u krv izaziva ovisnost. Poznata još i kao “meth”, “chalk’ ili “glass”, ova sintetička droga izgleda poput bijelog praha bez mirisa i gorkog okusa, topljiva je u vodi i u alkoholu.

Ako je suditi prema izvještaju MUP-a KS tokom 2018. i 2019. godine Speed nije postojao sve dok u 2020. godini nije zaplijenjeno 76,285 grama. Činilo se kao da nije ništa opasno, sve dok u 2021.
godini pripadnici MUP-a zaplijenili 9.111,456 grama što je veliki rast kada govorimo o zapljeni, o proizvodnji koja je daleko od očiju policije možemo samo nagađati.

Iz podataka kojem građanstvo u većini slučajeva ne pridaje veliku pažnju, može se zaključiti da se na narko bh. tržištu situacija mijenja te da na scenu dolaze neke nove droge.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija