Narkobanda iz Bosanske Gradiške na prodaji pištolja zaradila 100.000 KM

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Suda BiH da produži pritvor još za dva mjeseca slobode lišenih osoba u akciji “Storage 2” koji se sumnjiče za organizirani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama, prometom oružjem, vojnom opremom, ali i krijumčarenjem ljudi.

Osumnjičeni su i za krivična djela teška krađa. Radi se o akciji koja je početkom decembra sprovedena na području Bosanske Gradiške i još 20 lokacija, a tada je slobode lišeno više od 20 osoba.

Međutim, u pritvoru je završilo 13 osoba. Riječ je o Veljku Ugrenoviću, Mladenu Grbiću, Savi Dragišiću, Saši Vidoviću, Aleksandru Vitezu, Filipu Munjeranu, Gordanu Gvozdenu, Draženu Karanu, Dragoslavu Radakoviću, Darku Vujiću, Kostadinu Balabanu, Nebojši Tojagiću, Dariju Taškovu i Radivoju Lekiću. Za Balana je predložena jutros mjera zabrane i ukidanje pritvora, jer je, kako saznajemo, pristao na saradnju s Tužilaštvom.

U ovoj grupi, koja se sumnjiči se da je duži period krijumčarila drogu iz Albanije i Crne Gore u BiH, a potom za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku, nalaze se i Dušan Lovrinović i Predrag Petković, kao organizatori grupe. No, za sada nisu lišeni slobode. Član ove grupe je i opasni kriminalac i ubica Milivoje Lovrenović Čaruga, koji je u bjekstvu.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu “Avaza“, ovu grupu je raskrinkala aplikacija “Sky” i “Anom”, koji su pripadnici podzemlja s Zapadnog Balkana koristili duže vrijeme, a dešifrirale su ih policijske službe.

Tužilaštvo BiH u konkretnom krivičnom predmetu vodi opsežnu istragu koja još uvijek nije okončana, zbog čega se traži produženje pritvora.

Prema izvještaju Tužilaštva, ova organizirana grupa veće količine opojne droge marihuane nabavljala je odnjima poznatih lica na području Albanije i Crne Gore, nakon čega je opojna droga od s pripadnika kriminalne grupe krijumčarena na područje BiH.

Istaknuto je da su se zatim droga i vatreno oružje privremeno skladištili na njima poznatim skrivenim lokacijama na području Grada Bosanska Gradiška i pakovali u odgovarajuća pakovanja pogodna za dalje krijumčarenje, gdje se dalje dio opojne droge od organizovne grupe na području BiH preprodavao njima poznatim licima, dok se veći dio opojne droge „skank“ po uputstvima organizatora kriminalne djelatnosti krijumčario preko državne granice BiH na područje Hrvatske, a najčešće kamionima, kombi vozilima i putničkim vozilima u kojima su namjenski ugrađivana mjesta za skrivanje opojne droge i oružja (štekovi).

  (VIDEO) Život raseljenih porodica u kolektivnim naseljima u Živinicama: "Živimo maltene u štalama"

– Drogu su preuzimali pripadnici kriminalnih struktura koji se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, a koji se nalaze na području gradova Zagreb i Osijek, kao i Budimpešte, Štutgarta i Berlina a sve sa ciljem sticanja velike protivpravne imovinske koristi koja se ogleda u novcu, skupocjenim vozilima i velikom broju nekretnina – istaknuto je.

Saznajemo da je tokom provođenja istrage, Sud BiH na prijedlog Tužilaštva BiH donio naredbu o provođenju posebnih istražnih radnji prema svim osumnjičenima.

Također, Državna agencija za istrage i zaštitu BiH je na osnovu dobijenog operativnog materijala, a koji je dobijen putem međupolicijske saradnje obavijestla nadležne organe u Sloveniji da je na području ove države uspostavljena labaratorija za proizvodnju opojne droge.

– Nakon dobijenih obavijesti MUP Slovenije je izvršio pretres navedenih prostorija na kojim je bilo evidentno da je tu postojala labaratorija za proizvodnju opojnih droga i to opojne droge skank gdje su policijski službenici MUP Slovenije pronašli pospremljene tkz. sušnice za marihuanu, te su pronađene bilješke koje se odnose na uzgoj i zaljevanje marihuane – stoji u izvještaju Tužilaštva BiH.

Osim toga, prilikom pretresa na predmetnim lokacijama, pronađena su osumnjičena lica Dušan Lovrenović i Gordan Gvozden. Pronađeno je i putničko motorno vozilo marke „Mercedes“ čeških ragistraskih oznaka, a za koje vozilo Tužilaštvo BiH posjeduje dokaze da je korišteno prilikom transporta opojne droge.

Tužilaštvo BiH ima dokaze da su osumnjičeni putem aplikacije “Sky” i “Anom” tzv. „Kripta“, posebno namjenjenih za ostvarivanje zaštićene komunikacije, dogovorili vrijeme, mjesto i način primopredaje opojne droge sa teritorije Bosne i Hercegovine na teritoriju Hrvatske, a zatim s teritorije Slovenije na područje Nizozemske.

Međutim, osim prometa narkoticima, ova grupa bavila se i nelegalnom prodajom naoružanja.

Dokumentacija Tužilaštva, u posjedu “Avaza” otkriva da su Dušan Lovrenović, Petković Predrag, Aleksandar Vizez tokom 2020.godine, neovlašteno kupili vatreno oružje pištolje proizvođača marke Walter PPQ u količini od 53 komada, te isti uskladištili na čuvanje kod člana grupe Aleksandra Viteza radi daljnje prepravke i prodaje njima poznatim licima.

  Kapa do poda: Policajac svojim odnosom prema invalidu oduševio građane

Kasnije su 17 pištolja prodali u Srbiju. Međutim, ova grupa je oružje prodavala i u Njemačku, Nizozemsku i Hrvatsku.

Samo u novembru 2020. godine Dušan Lovrenović, Predrag Petković i Nebojša Tojagić obavili su prodaju pištolja marke Walter PPQ sa njima poznatim licem iz Njemačke da bi potome Lovrenović angažovao člana grupe Savu Dragišića da izvrši prevoz pištolja iz Bosne i Hercegovine u Republiku Njemačku putničkim motornim vozilom marke Nisan švicarskih registarskih oznaka. Radi se o 23 pištolja koje je prebacio preko graničnog prelaza iz BiH do Njemačke. Prodajom 23 pištolja, ova grupa zaradila je 53.000 eura (106.000 KM).

No, to nije sve.

Ova grupa, koju je predvodio Dušan Lovrenović, sin Milivoja Lovrenovića u maju prošle godine je godine prodavala heroin za iznos od 600 eura po komadu, a završila je na području Ljubljane.

– Postupajući po uputama Dušana Lovrenović heroin su predali u Slovenije i dobili 38.000 eura- stoji u izvještaju Tužilaštva BiH.

Osim droge, i pištolji su završili u Sloveniji, a kokain u Splitu.

Međutim, ova grupa, koja je bila itekako dobro organizirana, prodavala je pištolj marke „Whalter PPQ“ i u Hrvatskoj. No, bavili se i prometom kokaina.

U izvještaju Tužilaštva BiH stoji:

U vremenskom periodu od 17.05.2021.godine do 19.05.2021.godine nakon što su Aleksandar Nikolić i Dušan Lovrenović putem telefona za Mirzu Gačanina prethodno dogovorili cijenu, količinu, način i vrstu vatenog oružja iz R. Slovenije za Nizozemsku da bi odmah nakon postignutog dogovora dana Dušan Lovrenović angažovao NN pripadnika grupe da izvrši prevoz 10 pištolja marke Creed i dva pištolja marke Walther PPQ na adresu u Nizozemskoj Acaciastraat kod “Jumba” da bi dana 19.05.2021. na navedenog adresi NN lice preuzelo vatreno oružje za Mirzu Gačanina te za isto predalo njima poznat novčani iznos, dok je u isto vrijeme Nikolić sa Mirzom Gačaninom dogovorio predaju i prevoz jednog kilograma kokaina iz Holandije na područje Splita.

  Sramotna šutnja: Krišto sjednicu zakazala za 25. maj, dan kada je ubijena tuzlanska mladost

Kada je u pitanju osumnjičeni Mladen Grbić, Tužilaštvo je u izvještaju navelo da je usvojoj kućim u drvenim kutijama koje su namijenjene za smještaj pčela, držao veću količinu vatrenog vojnog naoružanja i opreme čije držanje građanima uopšte nije dozvoljeno.

I to vojne automatske puške (13 komada), vojne ručne bombe (13 komada), trenutne tromblone (Z komada), okvire za vojne puške (25 komada), okvire za pištolje (31 komad), detonirajuće upaljače (18 komada), sporogoreće štapine (Z komada), veću količinu municije, i to metke kalibra 7,62 mm (2255 komada), protiv avionske metke (63 komada), metke kalibra 7,65 (53 komada), metke kalibra 7,9 mm (65 komada), metke kalibra 9 mm (2 komada), jedan malokalibarski metak, jedan metak nepoznatog kalibra i drugu vojnu opremu, a radi daljnje prodaje njemu poznatim licima, a koje vatrenog oružje je pronađen dana 03.09.2021. godine.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79