Narod i pravda pobjednik izbora u Kantonu Sarajevo, SDA u većini kantona

Narod i Pravda NiP
Narod i Pravda NiP

Centralna izborna komisija BiH još uvijek nije objavila prve rezultate za kantonalne skupštine, pa se trenutno barata podacima koje imaju stranke.

Na osnovu dijela prebrojanih glasova u Kantonu Sarajevo NiP ima blagu prednost u odnosu na SDA i po svemu sudeći ove dvije stranke će imati isti broj mandata u Skupštini KS.

SDA dominantna

NiP ima 19,1 posto glasova, SDA je na 18,7 posto, dok onda slijede SDP sa 15,5 posto, SBiH sa 15 posto, Naša stranka je na 11,2 posto, DF je na 8,8 posto, dok NES ima 4 posto. Prema trenutnom stanju ostale stranke su ispod praga.

U SBK SDA će sigurno imati najviše zastupnika. Trenutno su na 37,6 posto glasova, dok ih prati HDZ BiH sa 23,3 posto. SDP ima 11,7 posto glasova, a onda slijede NiP, DF i HDZ 1990. SBB je također blizu prelaska izbornog praga.

U Tuzlanskom kantonu SDA će također imati značajan broj zastupnika. Prema nepotpunim podacima trenutno su na 35,7 posto glasova, a SDP BiH je na 21,2 posto. DF je na jednocifrenoj podršci i trenutno imaju 9,6 posto, a odmah iza njih je PDA sa 9,3 posto. NiP i Naša stranka su također iznad izbornog praga, a Socijaldemokrate su trenutno na 2,8 posto i prema trenutnom stanju bez mandata.

Unsko-sanski i Zeničko-dobojski kanton

U Unsko-sanskom kantonu SDA je u prednosti ispred NES-a i SDP-a. SDA je trenutno na 33,8 posto, NES na 19,3 posto, a SDP na 13 posto. DF ima podršku 8,2 posto građana, Laburistička stranka je na 7,2, NiP na 4,8 posto, a Stranka za BiH je također iznad izbornog praga.

SDA je pobjednik i u Zeničko-dobojskom kantonu sa 32,4 posto, a druga je BHI-KF zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića sa 16,5 posto glasova. SDP je također dvocifren sa 11,7 posto, a iznad praga su i DF, NiP, NES i SBB.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79