Narod i Pravda: Vlast u RS-u se ponaša anticivilizacijski, neophodan je hitan odgovor

Nakon početka još jedne školske godine u kojoj vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS-a ne dozvoljavaju bošnjačkoj djeci da izučavaju maternji jezik, iz Naroda i Pravde navode kako su takvi postupci Dodikovog nacionalističkog režima neustavni i anticivilizacijski.

Bošnjačka djeca u Liplju kod Zvornika od jučer nisu sjela u školske klupe jer im nije omogućeno da izučavaju maternji, bosanski jezik, već im se nameće nepostojeći i unižavajući naziv „jezik bošnjačkog naroda“.

Probosanski front mora pod hitno ovo pitanje nametnuti kao vitalno pitanje i insistirati da se vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS prema svim građanima odnose na jednak način, navode u saopćenju.

„Nažalost, djeca iz Liplja od jučer su se pridružila bošnjačkoj djeci u Konjević Polju, Vrbanjcima i drugim mjestima i ovo je nastavak jedne kontinuirane politike negiranja identiteta i prava Bošnjaka. Ponašanje vlasti u RS-u je necivilizacijsko i neustavno. Takvo ponašanje smišljeno negira naziv bosanskog jezika, a vrijeđajući i pokušavajući da ponizi Bošnjake u RS-u vlasti računaju da će ih na taj način obeshrabriti da ostanu na svojim ognjištima“, kaže se u saopćenju Naroda i Pravde.

Iz ove stranke pozivaju sve probosanske stranke, posebno one koje su u koaliciji sa SNSD-om da ovo pitanje učine prioritetnim i riješe ga na dobrobit svih građana.

„Do sada je bilo niz situacija kada se ovo pitanje moglo nametnuti i riješiti, ali su one stranke koje su u koaliciji sa Dodikom umjesto ovakvih vitalnih pitanja nastojale da dobiju određene pozicije za svoje stranačke kadrove. Ovo je poraz za sve nas, ovakva praksa samo je vrhunac ledenog brijega u odnosu vlasti RS-a prema Bošnjacima u ovom entitetu. Ovo je poziv da ne trgujemo interesima vlastitog naroda, ovo je molba da ne zatvaramo oči nad sudbinom naših sunarodnika“.

Na kraju iz Naroda i Pravde izražavaju solidarnost sa svom djecom i roditeljima kojima se iz godine u godinu onemogućava izučavanje vlastitog jezika.

„Kanton Sarajevo pomagao je i pomaže održavanje instruktivne nastave u Konjević Polju, ali ovakva rješenja trebala su biti privremena. Nažalost, čini se da se javnost, po principu kuhanja žabe, polako navikava da bošnjačka djeca u javnim školama nemaju pravo na svoj jezik. Pravo na bosanski jezik je naše ustavno pravo na svakom pedlju naše domovine Bosne i Hercegovine. Obaveza bošnjačkih predstavnika i svih drugih koji se zalažu za poštivanje ljudskih prava jeste da djeci osigura njihova osnovna prava“, dodaju na kraju iz Naroda i Pravde.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79