Narod poručio makedonskoj vladi: Kako ćete pogledati sebe u oči, sram vas bilo

Narodna skupština Sjeverne Makedonije usvojila je jučer zaključke o francuskom prijedlogu rješavanja problema s Bugarskom što je izazvalo i brojne reakcije opozicije koja je iznijela niz kritika na rad makedonske vlade.

Sa 68 glasova “za” zastupnici u Sobranju (parlament op.a.) su usvojili prijedlog koji bi ujedno trebao značiti ukidanje bugarskog veta i započinjanje pristupnih pregovora Sjeverne Makeodnije s Evropskom unijom.

Međutim, odluka skupštine naišla je i na velike kritike opozicije i brojnih intelektualaca koji su ocijenili ovaj potez sramotnim za makedonsku naciju.

Među prvima koji su se oglasili nakon glasanja bili su predstavnici najveće opozicione partije VMRO-DPMNE iz koje su naglasili kako borba za jezik, kulturu i identitet još uvijek nije gotova.

“Vjerujte da ćemo pobijediti. Želim prije svega da se zahvalim ljudima koji su prethodnih dana masovno izašli na ulice i pokazali volju da se bore za svoju budućnost i našu domovinu. Tu su bili Makedonci, Albanci, Srbi, Turci, Vlasi, Bošnjaci, Romi i ostali. Sporazum kakav je usvojen predstavlja sramotu za cijelu državu, a sam čin prihvatanja izdaju nacionalnih i državnih interesa”, rekao je predsjednik partije Hristijan Mickoski.

Na kraju govora, Mickoski je rekao kako će VMRO-DPMNE u budućnosti imati težak zadatak da ispravi ono što je ova vlada usvojila.

“Stop izdajama, dole s izdajnicima i živjela Makedonija”, završio je svoj govor Mickoski.

Na usvajanje prijedloga burno su reagovali i pojedini zvaničnici na nižim nivoima vlasti. Gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski poručio je vladajućoj partiji kako je usvajanje prijedloga sramotno.

“Kako ćete pogledate sebe u oči. Sram vas bilo. Narod će o vama govoriti kao o rušiocima sopstvenog roda”, poručio je Dimitrievski.

Povodom usvajanja prijedloga oglasila se i poznata makedonska glumica Vesna Petruševska te poručila kako oni koji su usvojili prijedlog ne mare za identitet i jezik.

“Ne mogu da vjerujem kakvi ste vi, čak niste ni ljudi. Ne znam šta je ovo bilo. Mislila sam da ću Makedoniju naći u cvijeću, a ona je zaklana u kotlu i svi se đavoli igraju oko nje. Od danas, svi vi koji ste glasali za ovaj prijedlog ne postojite za mene i neću vam dozvoliti da odlučujete umjesto mene”, poručila je Petruševska.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79