Narod u BiH u strahu gomilaju zalihe: “U špajzu imam brašno, desetak litara ulja”

Ne kriju da istovremeno strahuju kako od poskupljenja, tako i od toga da bi moglo da dođe do nestašice osnovnih životnih namirnica.

Ne jenjava pomama za gomilanjem osnovnih životnih namirnica, prije svega brašna i ulja, zbog čega su pojedini marketi u bh. entitetu RS ograničili količinu ovih proizvoda koje građani mogu da pazare.

Ljudi strahuju da bi uskoro na našem tržištu mogla za zavlada nestašica ovih roba, a jedan od razloga je i to što zemlje okruženja zabranjuju izvoz pšenice, brašna, ulja…

Mađarska je zabranila izvoz žitarica i ulja, Srbija pšenice i brašna, a riječ je o državama iz kojih nabavljamo ubjedljivo najviše žitarica.

Dok vlasti apeluju na ljude da ne prave zalihe hrane, građani se plaše da će, zbog posljedica potresa na globalnom planu, i kod nas biti samo gore. Ne kriju da istovremeno strahuju kako od poskupljenja, tako i od toga da bi moglo da dođe do nestašice osnovnih životnih namirnica.

Jučer sam kupila još dvije vreće brašna. Uz zalihe koje sam imala, mirna sam bar pola godine. U špajzu imam i desetak litara ulja, nekoliko pakovanja šećera, makarona i riže, zlu ne trebalo. Sve i da ne bude nestašice, jasno je da će hrana biti sve skuplja, tako da će rezerve kupljene po nižim cijenama svakako dobro doći – kaže Darinka B. iz Banje Luke.
U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da postoje određeni problemi u transportu pšenice iz Mađarske, koja je ograničila izvoz, dok se očekuje da u narednim danima krene promet iz Srbije. Poručuju da na tržištu ima dovoljno žita, brašna, ulja i drugih proizvoda, te apeluju na građane da ne gomilaju namirnice.

Time se mogu izazvati kratkoročne nestašice na tržištu, što bi dovelo do rasta cijena – upozoravaju iz ministarstva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79