Narodu hvala, može se: UIO nabavio 24 nova vozila

Uprava za indirektno oporezivanje preuzela je danas 24 nova službena putnička motorna vozila, čija je ukupna vrijednost s PDV-om iznosila 600.912 KM.

Riječ je o vozilima marke Dacia, čija je pojedinačna vrijednost prilikom nabavke iznosila 25.038,00 KM. Vozila su namijenjena inspektorima i drugim službenicima UIO za obavljanje poslovnih aktivnosti.

Dokument o primopredaji novih vozila potpisali su Elvir Muminović, pomoćnik direktora UIO i Slaviša Peulić, direktor kompanije Guma M iz Banje Luke.

“Podsjećamo, UIO u svom voznom parku trenutnu ima 246 vozila, čije su stanje i starosna struktura vrlo loši. Najveći broj vozila, čak 77 putničkih motornih vozila je iz 2005. godine, 24 vozila su iz 2010. godine, 21 vozilo iz 2017. godine, 20 vozila iz 2014. godine, 17 vozila iz 2007. godine, 16 vozila iz 2012. godine, 12 vozila iz 2008. godine, dok je čak 19 vozila proizvedeno prije 2000. godine”, saopćili su iz UIO.

Zbog opisa posla koji zahtijeva i vožnju automobilima, često se dešavaju, kako ističu, kvarovi na vozilima.

“Zbog organizacije Uprave za indirektno oporezivanje, kao i zbog opisa poslova, inspektori UIO i drugi službenici, svakog su radnog dana u obavezi da putuju i po nekoliko stotina kilometara. Zbog činjenice da su vozila prilično stara i prešla izuzetno veliki broj kilometara, vrlo su česti kvarovi vozila na putu”, poručili su.

Naglašeno je kako će nova vozila biti raspoređena u centralni ured Uprave za indirektno oporezivanje te četiri regionalna centra.

“Nabavkom 24 nova vozila, koja će biti raspoređena u Središnji ured UIO i u četiri regionalna centra Banju Luku, Sarajevo, Mostar i Tuzlu, djelimično će biti popravljena situacija, ali osnovni problem voznog parka neće biti trajno riješen. Plan Uprave za indirektno oporezivanje je da u narednom periodu, uz pomoć Upravnog odbora UIO i Vijeća ministara BiH, izvrši modernizaciju kompletnog voznog parka kako bi službenici Uprave na efikasniji i bezbjedniji način izvršavali svoje redovne poslovne aktivnosti”, zaključili su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79