Naručeno 1.232.000 doza potencijalne vakcine: BiH će imati mogućnosti za nabavku kao i ostale zemlje

Ministarstvo civilnih poslova BiH prati aktivnosti koje provode države Europske unije kao i zemlje regiona a koje se odnose na nabavu vakcine za sprječavanje COVID-19 zaraznog oboljenja.

S tim u vezi podsjećamo da Bosna i Hercegovina nije država Europske unije, pa se na nju i ne odnose aktivnosti koje se provode u EU državama i putem njihovih mehanizama – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

Dodaju da, svjesni činjenice da su neke od zemalja regiona stupile u izravne pogodbe s proizvođačima, pored mehanizama u koje su uključene, nadležne zdravstvene institucije su iskazale potrebe koje se vrše isključivo putem COVAX mehanizma.

– Mišljenja smo da, imajući u vidu značaj vakcine i potrebe poštivanja svih neophodnih procedura, u prvi plan treba staviti sigurnost, što COVAX jamči – navodi se u saopćenju.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je potpisalo Ugovor između Bosne i Hercegovine i Globalnog saveza za vakcine o nabavi vakcine za građane BiH, i to je jedini mehanizam nabave cjepiva u kojem u ovom trenutku sudjeluje Bosna i Hercegovina.

– Dakle, Bosna i Hercegovina će imati iste mogućnosti za nabavku vakcine kao i ostale zemlje potpisnice Ugovora, ukupno 186 zemalja, i u narednom razdoblju se očekuju daljnja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, Globalne alijanse za vakcine (GAVI) i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI) o potencijalnim proizvođačima cjepiva i rokovima za isporuku.

Ministarstvo civilnih poslova je sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom zdravstva i Odjelom za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta usuglasilo međusobna prava i obveze. Naručeno je 1.232.000 doza potencijalne vakcine za 20 posto populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 USD.

– Multisektorski pristup će biti u izravnoj vezi sa svim budućim aktivnostima u sklopu COVAX inicijative kojima će se težiti optimalnoj mjeri koja se sa jedne strane odnosi na potrebu što hitnijeg dolaska vakcine u BiH, kao jednog od glavnih alata u borbi protiv COVID-19 zaraznog oboljenja, a sa druge strane na potrebu pravilnih i potrebnih procedura odobravanja, ulaska, skladištenja i transporta vakcine u BiH – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79