Narudžbe preko Facebooka i Vibera: “Mala rodica” je 25 grama spida

Husein Delalić, sudija Kantonalnog suda u Sarajevu, odredio je jednomjesečni pritvor za 24 osumnjičena dilera, koji su uhapšeni u policijskoj akciji “Limit”.

Prihvaćen je prijedlog tužiteljice Mone Meršnik te je mjera zabrane kretanja određena samo za Jasminu Pintol, jer ima bebu od 11 mjeseci. Kako u sarajevskom zatvoru nema mjesta, pritvorenici će biti raspoređeni i po zatvorima u Zenici i Busovači.

U jednoj od najvećih akcija slomljene su dvije dobro organizirane grupe koje su se bavile uličnom preprodajom droge. Pojedini članovi grupe sve su priznali nakon hapšenja, dok se većina branila šutnjom.

Manja pakovanja

Šestomjesečna istraga i presretanje telefonskih razgovora pokazali su da su Samedin Fišić, zvani Šišmiš, i Malik Mušanović bili glavni organizatori koji su nabavljali drogu, uglavnom amfetamin, ekstazi, marihuanu, spid i kokain.

Fišić, inače osoba s debljim policijskim dosjeom, angažirao je Vahidina Gakića, zvanog Pida, da nabavlja drogu, koju je skrivao u kućama u Sokolović-Koloniji u Sarajevu i u kafiću “Delux” u Hadžićima. Fišić je vrbovao Emira Milišića te Eldina Kusturu i njegovu nevjenčanu suprugu Arnelu Čukas da za njega čuvaju, skrivaju i prepakuju drogu u manja pakovanja, od po 25, 50 i 100 grama.

Fišić im je na dogovorenim mjestima dostavljao drogu svojim vozilima – crnim Golfom, sivim Audijem A6 i crnim Audijem A6. Drogu su dalje preuzimali ostali članovi grupe, a Fišić je za transport droge angažirao i više ženskih osoba. Novac od prodaje donosili su Fišiću kako bi od njega mogli kupiti i preuzeti nove količine droge, koju su dalje prodavali.

Fišićeva grupa uglavnom je poklopila crno tržište u Sarajevu, dok su za područje Tuzlanskog kantona angažirali Emira Bešlagića i Muju Čivića.

Paketići droge od po 1, 2, 5, 10 i 20 grama prodavani su po cijeni od po 10 i 30 KM, kazao je u istrazi Irsan Buzoku, ustvrdivši da je spid i kokain preuzimao od Alema Kahrovića.

Druga grupa

Drugu grupu predvodio je Malik Mušanović. Haris Dupovac ispričao je u istrazi da je sa Mušanovićem obično kontaktirao preko Vibera te da je naručivao spid koristeći riječi: “Povedi onu malu rodicu.” Izraz “mala” označavao je količinu od 25 grama, a “dvije rodice” 50 grama, za koje bi plaćao 120 KM.

Haris Bektašević naveo je da je spid kupovao od Mušanovića, i to u količini od 25 grama, za šta je plaćao 100 KM. Priznao je da je svoju nevjenčanu suprugu Jasminu Pintol povremeno angažirao da konzumentima prodaje drogu po 10 i 15 KM. Pintol je s klijentima stupala u kontakt preko Vibera i Facebooka.

Fišić: “U cijev reci ako nećeš platiti”

Za prodaju amfetamina i ekstazija u Konjicu Samedin Fišić angažirao je Eldina Veljkovića, koji je u istrazi izjavio da je u više navrata preuzimao drogu od Kenana Nuhanovića te od Dževada Haskića, s kojim ga je upoznala Arnela Čukas. Ona ga je upoznala i s Fišićem, s kojim je jednom prilikom dogovorio kupovinu 50 grama droge. No, Fišić mu je na Ivan-sedlo donio 100 grama, rekavši da nije žurba oko plaćanja. Nakon što nije platio ostatak duga, Fišić ga je nazvao i rekao: “Slušaj ti, ja sam veći mangup od tebe. Ako nećeš platiti, morat ćeš mi u cijev reći”, što je Veljkovića ponukalo da plati dodatno 100 KM.

Spid u frižideru

U akciji je uhapšen i Samedinov brat Senadin Fišić. Policija je u frižideru pronašla drogu spid, za koju je on rekao da ju je nabavio za svoje potrebe, tvrdeći da je konzumira već tri godine zbog zdravstvenih razloga.

 

Crna hronika/Avaz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments