“Narušava unutrašnje povjerenje”: Tegeltija u Parlament BiH dostavio odluku o smjeni Podžića

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, u Parlamentarnu skupštinu dostavio je odluku o smjeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, s molbom da bude uvrštena na dnevni red prve naredne sjednice Predstavničkog doma.

Njegova molba je prihvaćena pa je ova tačka uvrštena na dnevni red sjednice zakazane za 26. oktobar.

U obrazloženju odluke Tegeltija navodi da je Podžić “prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja te jednostranim potezima narušava vladavinu prava i unutrašnje povjerenje te diplomatske odnose i inostranu saradnju”.

Stvarni razlog za zahtjev je Podžićeva odluka da odgodi vojnu vježbu na Manjači, koja je trebala biti održana u saradnji s vojskom Srbije. Podžić se na odgađanje odlučio zbog epidemiološke situacije i s obrazloženjem da je mali broj vojnika vakcinisan protiv koronavirusa.

Podsjetimo, Milorad Dodik je zbog odgode vježbe zatražio smjenu Podžića, a unatoč blokadi državnih institucija, lider SNSD-a jučer je “između redova” najavio da bi političari iz Republike Srpske ipak mogli doći na sjednicu Parlamenta BiH.

Prema uhodanom scenariju, i u ovom slučaju privremeni prekid blokade mogli bi pravdati interesima entiteta iz kojeg dolaze piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79