Naš novac završava u rukama podobnih stranačkih kadrova: HDZ dodjeljuje sredstva kompaniji sa jednim zaposlenim

bog toga ovaj put, prema izvorima Žurnala, nisu ni „upali“ na redovnu listu finansiranja ali ih je Ministarstvo nekako ipak odlučilo uvrstiti.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK pohvalilo se kako je u prošloj godini realizovalo 2,8 miliona KM poticaja u poljoprivredi.

Ono što ne govore javno jeste da je, zahvaljujući interventnim sredstvima i izmjenama u budžetu, dio tog novca završio u rukama podobnih stranačkih kadrova, piše Žurnal.

Žurnal je pisao o poslovanju kompanije Marinada d.o.o. iz Mostara. Upozorili smo da je osnivač i vlasnik ove kompanije aktuelni direktor Fonda za zaštitu okoliša HNK Niko Marušić, ujedno i prvi čovjek Hrvatskog narodnog sabora za iseljeništvo, izuzetno blizak predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću.

Ovaj put Ministarstvo poljoprivrede odlazi korak dalje. Umjesto poticaja koje je Marinada prethodnih godina dobijala a koji su se kretali u rasponu od 15 do 50 hiljada KM, Marušić ovaj put dobija čak 200 hiljada KM.

Zadnjeg dana decembra 2021. godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK odlučuje da kompaniji Marinada, kao i kompaniji Jaffa komerc iz Mostara, dodijeli po 200 hiljada KM, i to iz interventnih sredstava.

Radi se o tome da kompanija Marinada ima samo jednog zaposlenog, te da više puta nisu ispunjavali uslove za dodjelu sredstava iz različitih fondova. Zbog toga ovaj put, prema izvorima Žurnala, nisu ni „upali“ na redovnu listu finansiranja ali ih je Ministarstvo nekako ipak odlučilo uvrstiti. Na čelu Ministarstva je kadar HDZ-a Donko Jović. Premijer Vlade HNK je HDZ-ov Nevenko Herceg.

Donko Jović prijavljivan je Tužilaštvu HNK nakon izdavanja dozvola potrebnih za mHE Doljanka kod Jablanice ali je Tužilaštvo odbacilo prijavu.

Jović i Herceg nekako su ipak morali pomoći stranačkog kolegu pa je novac dodijeljen iz interventnih sredstava. Marinada je sa samo jednim uposlenikom godinama korisnik različitih poticaja, bez obzira što je njen osnivač direktor javnog preduzeća.

Istovremeno, poljoprivrednici širom države praktično prose za poticaje koji će spasiti godinu.

Zakon o izvršenju budžeta HNK za 2021. precizira da će sredstva u poljoprivredi biti dodjeljivana na osnovu odluka Vlade HNK.

Novinari Žurnala Vladi HNK poslali su dva dopisa u kojima smo pitali da li su odobrili izdvajanje 200 hiljada KM iz interventnih sredstava za kompaniju Marinada Nike Marušića. Ukoliko jesu, po kom osnovu. Oba puta odbili su konkretno odgovoriti.

U svojoj odluci o dodjeli sredstava Ministarstvo poljoprivrede poziva se tek na realizaciju budžeta, iz čega proizlazi da posebne odluke Vlade nije ni bilo, što je suprotno Zakonu o izvršenju budžeta HNK.

Zakoni o izvršenju ne poznaju dodjelu interventnih sredstava na ovaj način, osim za hitne situacije – požare, poplave, druge vrste nepogoda i nesreća.
Lobiranje u Evropi

Niko Marušić, direktor Fonda za zaštitu okoliša HNK, osnivač kompanije Marinada i HDZ-ov prvi čovjek za iseljeništvo, patriota i branitelj, sa Draganom Čovićem putovao je kao član izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora po Evropi kako bi razgovarao o predstojećim ustavnim promjenama, a za to vrijeme javni novac stizao je na privatni račun. Ukupni kapital Nike Marušića u kompaniji Marinada, prema zvaničnom registru poslovnih subjekata, je oko 1,2 miliona KM.

 

Pisali smo da je premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg (HDZ) odobrio u 2020. da se Marinadi dodijeli 50 hiljada KM interventne pomoći u okviru subvencija privatnim preduzećima. Grad Mostar u 2020. dao im je 25 hiljada KM, i to u okviru grantova nevladinim organizacijama. Sredstva je Marinada dobijala i od Vlade Republike Hrvatske. Bez obzira da li novac zaista završava u ovim kompanijama ili se koristi za finansiranje političkih kampanja putem članova HDZ-a, radi se o javnom novcu koji se ne bi smio dodjeljivati olako.

A sam Niko Marušić u Širokom Brijegu legalizovao je i nelegalno sagrađeni stambeni objekat. Počeo ga je praviti još 2003., a tek 2017. , kada je već bio direktor Fonda, podnio je zahtjev Gradu Široki Brijeg za njegovu legalizaciju. Zahtjev je odobren, a ne samo da je objekat legalizovan nego je Marušić postao i vlasnik parcele od 126 kvadrata. Platio ju je 441 KM!

Detaljnije o poslovima Nike Marušića kroz druge kompanije koje posjeduje ali i drugih kadrova HDZ-a možete čitati u prethodnom tekstu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79