Naša stranka i SDP u Općini Centar izlaze kao koalicija BH Blok, bez podrške NiP-a

Rok za predaju koalicija za učešće na lokalnim izborima 6. oktobra ističe danas, a stranke koje planiraju zajednički nastupiti na izborima moraju to prijaviti do kraja dana.

Tim povodom održana je sjednica Predsjedništva Naše stranke, na kojoj je raspravljano o situaciji u Sarajevu, posebno u Općini Centar.

Prema nezvaničnim informacijama, Naša stranka (NS) i Socijaldemokratska partija (SDP) će u Centru izaći kao koalicija BH Blok, dok Narod i pravda (NiP) neće imati svog kandidata. Ova odluka je značajna s obzirom na to da je NiP prošle godine bio veliki kritičar trenutnog načelnika Srđana Mandića iz Naše stranke, koji je na čelu općine već 3,5 godine.

Iako se dugo spekulisalo da će NiP imati svog kandidata, sada je jasno da se to neće desiti. SDP i NS će tražiti podršku za Srđana Mandića kako bi mu omogućili još jedan mandat na čelu Općine Centar.

U utrci za načelnika će se naći i Dennis Gratz iz Demokratske fronte (DF) te Sead Srna iz Narodnog evropskog saveza (NES). Prošle sedmice je potvrđeno da će Gratz biti kandidat DF-a, dok SDA i SBiH neće imati svoje kandidate.

Podsjetimo, NiP je prošle godine inicirao referendum za smjenu Mandića, ali do realizacije referenduma nikada nije došlo. Unutar NiP-a postoje podjele po pitanju podrške Mandiću, pri čemu je jedna frakcija stranke otvoreno protiv njega, dok je dio blizak predsjedniku NiP-a Elmedinu Konakoviću za Mandića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79