Naša Stranka: SDP je iznevjerio partnere iz Trojke i nove potražio u SDA

Na hitnoj sjednici Općinskog vijeća glasovima SDA, NES-a, Platforme za progres i dva SDP-ova vijećnika krajem prošle sedmice smijenjeni su predsjedavajući Robert Pleše (NS) te dopredsjedavajući Nijaz Džaka (NiP). Ovim Povodom oglasila se Naša stranka Novo Sarajevo.

“Smjenjivanjem rukovodstva Općinskog vijeća formalizirana je nova većina u Općinskom vijeću Novo Sarajevo. Pozivamo novu većinu i načelnika Tanovića da u narednom periodu prezentuju projekte koje planiraju uraditi i oko kojih su se okupili. Odgovornost koju smo preuzeli nakon formiranja većine u Novom Sarajevu mi i dalje osjećamo.

Kao i do sada, radit ćemo isključivo u interesu građanki i građana, beskompromisno ćemo ukazivati na sve probleme u općini, ali i hvaliti sve dobre stvari. Nastavit ćemo insistirati da građanke i građani dobiju ono što zaslužuju”, saopćeno je iz Naše stranke Novo Sarajevo.

Dodaju kako im je žao što je dio SDP-a odlučio iznevjeriti partnere iz Trojke i nove partnere potražiti u SDA.

“To je za nas crvena linija i mi u toj predstavi igrati nećemo. Nećemo ni odustati od borbe za naše projekte. Ako ih ne može provesti aktuelni načelnik s novom većinom, možda je vrijeme da građani odluče je li vrijeme da priliku pružimo nekome novom. Načelnika Tanovića smo podržali 2020. godine i jedno je sigurno – mi u Našoj stranci tu grešku ponoviti nećemo”, poručili su iz NS Novo Sarajevo.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović ponovo se oglasio nakon što su iz NiP-a i Naše stranke uputili niz kritika na njegov rad.

Tanovića optužuju da je izradio raniji dogovor sa strankama Trojke i da je uz pomoć SDA i DF-a promijenio rukovodstvo Općinskog vijeća.

NiP i NS su ranije otkazali podršku Tanoviću, a već se spominje i glasanje o opozivu.

Tanović sad odgovara pojedincima iz Naroda i Pravde i Naše stranke piše Raport.

“Očigledno je da na niko nije javio pojedincima iz Naroda i Pravde, ili im je javio, ali i sada, kao i od samog početka mandata, vješto zatvaraju oči pred istinom i zbiljom.

Nakon 2,5 godie političke torture, ucjena i različitih opstrukcija, Općinsko vijeće Novo Sarajevo smijenjenilo je predsjedavajućeg OV Roberta Plešea i dopredsjedavajućeg OV Nijaza Džaku.
Dakle, nije ih smijenio Hasan Tanović, kako pokušavaju predstaviti, već većina u općinskom vijeću…”, naveo je Tanović.

On je naveo i nekoliko razloga zbog kojih je smijenjeno rukovodstvo.

“Zato što im zbog nerada i loših rezultata nije usvojen Izvještaj o radu OV za 2022.godinu.

Zato što su radili opstrukcije oko usvajanja budžeta za 2023.godinu i tako pokušali da dovedu u pitanje isplate različitih socijalnih i boračkih kategorija.

Zato što su radi političkih igara i ličnih interesa pojedinaca koji kao lešinari kruže iznad imovine FK Željezničar pokušali da opstruišu usvajanje budžeta i tako, između ostalog, ugroze sredstva kojima je FK Željezničar trebao da izmiri poreske obaveze i osigura licencu.

Zato što su svjesno, direktno ili indirektno zajedno sa svojim kolegama i kolegijicama grubo kršili zakon i procedure prilikom imenovanja Općinske izborne komisije (OIK)

Zato što su svjesno kroz različite formalne i neformalne opstrukcije onemogućili sprovođenje izbora za Savjete mjesnih zajednica, čime smo postali jedina lokalna zajednica u BiH koja je uskratila pravo građanima da se na taj način uključe odlučuju i pitaju se o svojim pravima”, istakao je načelnik.

On je dalje naveo da su svojim neradom i ponašanjem sjednice i Općinsko vijeće sveli na nivo rijalitija.

Kaže da iza svega što se desilo na prošloj sjednici ne stoji niti jedna stranka, a posebno ne SDP.

“Iza svega stoje nezadovoljni vijećnici koji su u konačnici, zbog političke ‘torture’ i nekorektnosti smijenili neefikasne rukovodioce OV.

Ne znam odakle ideja bilo kome iz NIP-a da bi SDP trebao da im se pravda i odakle im pravo da zahtjevaju da se SDP očituje po pitanju, kako kažu ‘neprincipijelnih’ vijećnika u Novom Sarajevu”, pita se Tanović.

On je pozvao pojedince iz NiP-a da prestanu obmanjivati javnost.

“Činjenica je da su upravo oni ti koji od početka mandata razbijaju ‘sarajevsku priču’ i da su oni ti koji sazivaju press konferencije i otkazuju podršku načelniku.

Umjesto što se bave iskrivljivanjem istine i činjenica, bilo bi korektnije da urade analizu svojih rezultata u Novom Sarajevu pa će shvatiti da baš i nisu u poziciji bilo kome da drže predavanja i pridike”, naveo je dalje Tanović.

Kaže da je neistina da postoje trzavice na relaciji načelnik – NiP/NS.

“Jedina istina je da su se lični interesi pojedinaca našli ispred interesa zajednice, a političko ucjenjivanje i ‘trgovina’ NiP Novo Sarajevo je jezik kojim razgovaraju od samog početka mandata. Iz pristojnosti neću iznositi detalje, ali će i za to doći vrijeme.

Naglšavam da je nekorektno radi svoje nemoći NIP Novo Sarajevo svrštavati sebe i NS u jedan te isti koš iz razloga što je Naša stranka Novo Sarajevo imala više nego korektne odnose i politiku do polovine prošle godine. Onog momenta kada su pojedinci iz Naše stranke Novo Sarajevo poželjeli da svoje lične ambicije stave ispred zajedničkih planova krenule su ‘pripreme’ za trenutno djelovanje, a najviše pozornosti će naravno izazvati napad na načelnika bilo da je to opravdano ili ne. I o tim pojavama je vrh Naše stranke itekako upoznat, a znaju to i svi ostali na razini Kantona i Gradske uprave”, istako je načelnik.

On dalje navodi da općinska administracija radi i funkcionira u kapacitetu u kojem je to moguće uz sva ograničenja i pritiske NIP-a.

“Niko, a najmanje ja, ne tvrdi da je sve idealno i da ne trebamo i ne težimo boljem. Naprotiv.

Sve moje tvrdnje su apsolutno mjerljive što pokazuju istraživanja nevladinih organizacija od prošle godine koja kažu da smo pokrenuli preko 83% obećanja koja je dala četvorka. Da, četvorka”, naveo je Tanović.

“Još jednom skrećem pažnju i podsjećam pojedince NIP-a na lokalnom i kantonalnom nivou i veoma uski krug NS-a da povedu računa o djelovanju svojih predstavnika i da ne zatvaraju oči pred činjenicama koje su im itekako poznate i jasne.

Nisu oni ni blizu u poziciji da preispituju bilo čije koaliciono djelovanje, a posebno ne vijećnika SDP-a.
Možda je neko zamislio tako, ali SDP nije niti će biti “na uzici” bilo kome, niti će biti dio potkusurivanja kao što je to bila praksa do sada”, zaključio je Tanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79