Naša stranka traži odgovor od Novalića: Zašto ste sabotirali nabavku 500.000 doza Sputnik V vakcina

Iz Naše stranke danas su saopćili kako Vlada Federacije BiH, iako je sa Kantonom Sarajevo 15. aprila potpisala sporazum o zajedničkoj nabavci vakcina Sputnik V od Ruske Federacije, odbija potpisati već pripremljen ugovor.

Vakcine su, kako tvrde, trebale stići tokom ovog mjeseca.

– Vlada Federacije BiH do sada je s Vijećem ministara dijelila odgovornost za smrt naših sugrađana od bolesti COVID-19. Nakon što je Vlada KS obezbijedila direktnu nabavku 500.000 vakcina, Vlada FBiH odbija da potpiše ugovor za njihovu nabavku uz skandalozno, neodgovorno i neprihvatljivo obrazloženje Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Zahtijevamo odgovore Vlade FBiH o stvarnim razlozima odustajanja od nabavke Sputnik vakcina – navode iz Naše stranke.

U saopćenju se pitaju da li je razlog Vlade FBiH da sabotira nabavku vakcina zbog toga što se nabavka obavlja preko jedinog direktnog i ovlaštenog prodavača za Sputnik, Ruskog investicionog fonda, a ne posrednika, preprodavača bliskih članovima Vlade? Ili što je uvoznik Bosnalijek koji je pristao na posao uz minimalnu zakonsku maržu velefarmacije, a ne neka fabrika za proizvodnju namještaja ili poljoprivredno dobro koje bi to uradilo za mnogo veću cijenu? Ili je razlog to što se radi o najnižoj cijeni nabavke u regionu, od 10 dolara po dozi? Ili zato što nabavku vrši Vlada Kantona Sarajevo?

– Zahtijevamo odgovor direktno i od premijera Fadila Novalića: Šta se to promijenilo od 26. maja kada se na sjednici Parlamenta Vlada FBiH pohvalila saradnjom s Kantonom Sarajevo i da je ta nabavka vakcina najizvjesnija jer je bilo jasno da premijera i njegovu vladu neće opteretiti dodatnim aferama? – stoji u saopćenju.

– Vlada Federacije je dužna dati ove odgovore građanima i građankama da znaju zašto svoje vakcine plaćaju putovanjima u Srbiju dok se njihovim novcima manipulira u cilju bogaćenja pandemijskih profitera.

– Očekujemo odgovore i napore da se spriječi još jedna afera po svoj prilici veća od one s respiratorima – navode iz Naše stranke.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79