Nastava u RS počinje 1. septembra, časovi 45 minuta

Nastava u školskoj 2021/2022. godini počinje 1. septembra u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, a časovi će trajati 45 minuta, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je na konferenciji za novinare nakon sjednice da će mali odmor trajati pet, a veliki 15 minuta, dok se produženi boravak organizuje u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo.

Trivićeva je rekla da su za učenike koji su hronični bolesnici i koji imaju mišljenje ljekara da se preporučuje nastava na daljinu, škole dužne organizovati nastavu putem upotrebe Office 365 edukativnih alata ili drugih platformi za učenje na daljinu.

“Danas u toku dana očekujemo preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kako da se ponašaju djeca i nastavno osoblje da bi se nastavni proces odvijao nesmetano”, rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, od posebnog značaja za Ministarstvo, ali i sve roditelje i nastavnike, jeste da će nastava početi u učionicama.

“Znamo koliko stresa, obaveza i aktivnosti je prouzrokovala sama nastava na daljinu. Ono što nas sve ohrabruje jeste da ćemo, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, pokušati da nastavu organizujemo u školama, jer je to od neprocjenjivog značaja i za učenike i za nastavnike”, naglasila je Trivićeva.

Trivićeva je dodala da će Ministarstvo pratiti epidemiološku situaciju i preporuke Instituta za javno zdravstvo i ukoliko bude potrebno naknadno donositi određene odluke.

Kada je riječ o vakcinaciji prosvjetnih radnika, odnosno zaposlenih u prosvjeti, Trivićeva je navela da se očekuje da procenat vakcinisanih do 1. septembra bude oko 42 odsto.

“Iskoristila bih priliku da pozovem sve koji su zaposleni u obrazovnom sistemu Republike Srpske da se odazovu na imunizaciju, kako bismo što duže bili u školskim objektima, da se nastava odvija redovno i da spriječimo širenje virusa korona u školama”, istakla je Trivićeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79