Nastavak afere o bolničkom smještaju: Beroš traži ljude koji su snimili skandalozan prizor dvije žene, to je prijetnja svima

Foto: Pixsell/Robert Anic

Afera o smještanju dvije starije žene u isti krevet u Sisačkoj bolnici dobila je novu epizodu. Ravnatelj bolnice, Tomislav Dujmenović, HDZ-ov kadar, dobio je bezveznu prekršajnu prijavu, nije čak ni smijenjen.

Međutim, Zdravstvena inspekcija smještena unutar Ministarstva (ministar Beroš može pričati bajkice o njenoj neovisnosti, možda mu po vrtićima povjeruju) zatražila je od DORH-a postupanje prema osobi ili osobama koje su snimile bolesnice u istom krevetu – i to ni manje ni više nego radi sumnje u kazneno djelo.

Prema HDZ-ovom ministru i HDZ-ovom ministarstvu, za smještaj dvije bolesnice u isti krevet, nešto što je protivno i zakonu i liječničkoj etici, ali i kršćanskom moralu (barem se HDZ-ovci nacrtavaju svako malo po crkvama, pa je vrijeme da ih počnemo učiti i tome), ide – prekršaj.

Onoga tko je takvo postupanje zabilježio – e tog bi po Zdravstvenoj inspekciji Ministarstva i po ministru Berošu trebalo kazneno goniti. Kako se samo ljudi usuđuju snimati nezakoniti rad i nepravilnosti u sustavu zdravstva! Kako se samo usuđuju fotografski dokumentirati! Kako se zamislite, uopće usuđuju misliti da ministar ne bi pokrenuto postupak sam, i bez da je cijela sramota Sisačke bolnice došla do javnosti.

Kako bi se nekada reklo – osudi pojavu, spasi druga

Hrvatska demokratska zajednica voli na svakom koraku dokazati kako je stvarni nasljednik Saveza komunista Hrvatske – pa imamo onu „osudi pojavu, spasi druga“ (pokreni bezvezni prekršajni postupak), no pokaži narodu tko je šef – idemo kazneni postupak protiv onoga tko je snimio sramno postupanje, piše Index.hr.

Pokreni postupak kako bi našli i kaznili glasnika, ali i još važnije – kako bi narodu pokazali što se smije, a što se ne smije. A ne smije se fotografirati loše i nezakonito tamo gdje su HDZ-ovci šefovi. Jer, dragi građani, dobiti ćete po prstima, čitaj: kaznenu prijavu, pa se mislite.

Na internetu ima svakakvih sramnih snimaka iz bolnica, objavljenih radi ispunjavanja najnižih ljudskih poriva – no ovdje to nikako nije bio slučaj. Fotografiju su mediji prenijeli tako da se zamućivanjem štitio identitet pacijentica, sama fotografija je bila očigledno dokumentaristička, zapis o onome što se događalo, snimljena kako bi se zabilježilo ono što se nije smjelo dogoditi. Niti fotografija prikazuje išta više od onoga što javnost ima pravo znati – kako se sustav financiran novcem građana sramotno odnosi prema tim istim građanima.

Beroš bi šerifovao

Ministar Beroš bi, čini se, šerifovao. Preko inspekcije, koja je eto „neovisna“, a unutar je njegovog ministarstva (realno „neovisne“ inspekcije unutar ministarstva su komedija sama po sebi), Beroš eto govori kako je snimanje nezakonitih postupanja u bolnici „određeno kazneno djelo“ (nismo znali i da je stručnjak za kazneno pravo?), a o legitimnoj objavi onoga što se u bolnici događalo navodi kako „javna objava sigurno nije bila u dobroj namjeri”.

On bi valjda volio da je sam dobio fotografiju, pa bi to riješili utiho, bez novinara i velike pompe. Možda bi riješili i unutar stranke, usputno, na nekom domjenku.

Ovakvo prebacivanje loptice na onoga tko je snimio umjesto da se kazni onaj tko je nepravilno, nezakonito i nemoralno radio – u osnovi predstavlja prijetnju građanima. I to prilično izravnu i ozbiljnu prijetnju građanima. To je ministrova i HDZ-ova skrivena poruka koja u biti glasi – tko nas prijavljuje, imati će posla s policijom i DORH-om.

Jedino ispravno ponašanje koje je ministar trebao napraviti kod ovog slučaja je – ispričati se građanima i smijeniti ravnatelja. Ovako, malo se s vremenom HDZ okuražio i krenuo u „protunapad“, pokušaj plašenja građana koji snimaju nepravilnosti i šalju obavijesti o nepravilnostima.

Slobodno nam javljajte o skandalima vlasti

Dragi građani – ne dajte se uplašiti. Zaštita izvora informacije ne samo da je nešto na što novinari imaju pravo sukladno Zakonu o medijima, već je i u osnovi etičnog postupanja svakog medija koji drži do sebe. Pa tako i ovog portala.

Nezakonitosti postupanja vlasti, nezakonitosti postupanja u zdravstvu i druge – slobodno dokumentirajte i dostavite nam. Vaš identitet bit će u potpunosti zaštićen.  A ako se takvo naše postupanje ne sviđa ministrima – slobodni su dati ostavku i ne baviti se javnim poslom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79