Nastavak akcije: SIPA u Mostaru pretresla univerzitet zbog sumnjivih diploma

Nastavak akcije: SIPA u Mostaru pretresla univerzitet zbog sumnjivih diploma


Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su pretres na dva privatna univerziteta u Mostaru, Visokoj školi “Union” i University of Modern Sciences “CKM”, koji su se ujedinili pod zajedničkim krovom kao Victoria International University.

Pretres je izvršen zbog sumnje u lažiranje diploma, a pronađena dokumentacija privremeno je oduzeta.

Operativna akcija pod nazivom “Klaster” provedena je po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom državnog Tužilaštva BiH. Tokom akcije nije bilo hapšenja, ali je izuzeta dokumentacija u vezi s postojanjem osnova sumnje za krivična djela “Organizirani kriminal”, “Nedopuštena trgovina” i “Pranje novca”.

Victoria International University, nastao spajanjem navedenih univerziteta, nudi programe na četiri fakulteta: “Fakultet ekonomskih studija”, “Fakultet prava i sigurnosnih studija”, “Fakultet zdravstvenih studija” i “Fakultet prometnih studija”.

Privremeno oduzimanje dokumentacije ima za cilj daljnje istraživanje u vezi s krivičnim djelima koja uključuju “Podstrekavanje”, “Zloupotrebu položaja ili ovlaštenja”, “Falsifikovanje ili uništenje službene isprave” i “Krivotvorenje službene isprave”.

Ova akcija predstavlja nastavak ranijih SIPA-inih operacija u 2023. godini koje su rezultirale oduzimanjem studentskih dosjea, računara, matičnih knjiga i novčanih sredstava u više dijelova Bosne i Hercegovine. Daljnje aktivnosti provodit će se u skladu s naredbom državnog tužioca, a javnost će biti obaviještena o daljnjem razvoju situacije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija