Nastavak obrazovanja: Djeca migranata i izbjeglica krenula u osnovne škole u Sarajevu

Prva osnovna škola na Ilidži i Osnovna škola Deveti maj Pazarić priredile su dobrodošlicu za nove učenike migrante. Ekipa FTV zabilježila je prve trenutke novih učenika u Prvoj osnovnoj školi i ovogodišnji način njihove inkluzije u obrazovni sistem Kantona Sarajevo.

Prva osnovna škola na Ilidži bogatija je za 30 novih učenika migranata. Uz školsku himnu, kolektiv je dočekao nove drugare. Prevodioci su zauzeli svoja mjesta. Riječi dobrodošlice uputio je direktor i šestočlani stručni tim koji će raditi sa novim učenicima na pripremnoj nastavi dva mjeseca.

“U ta dva mjeseca će biti fokus na psihosocijalnoj integraciji, radit ćemo edukativne, likovne, sportske radionice sa djecom, radit ćemo početno izučavanje bosanskog jezika – djeci će biti ponuđena široka lepeza ineteresantnih sadržaja”, kaže Senadija Hadrović, pedagogica i koordinatorica projekta rada sa djecom u pokretu.

S obzirom na to da djeca dolaze iz različitih zemalja – Afganistana, Iraka, Irana, Sirije, Pakistana – prevodioci će biti prisutni i na pripremnoj nastavi. Nakon što se pripremni proces završi, učenici će se postepeno integrirati u redovnu nastavu.

“Kako djeca budu usvojila jezik i kada budu spremna za redovnu nastavu – tako ćemo tu djecu uključivati. Oni koji ne budu spremni, naravno, njima ćemo dodatno održavati časove da bi mogli poslije biti uključeni u redovni proces nastave”, objašnjava Arif Ćelović, direktor Prve osnovne škole.

Hadrović dodaje kako dolazi do razmjene – oni uče od naše djece bosanski jezik bosansku kulturu, a mi učimo njihove kulture.

UNICEF je u saradnji sa partnerima djeci osigurao medicinski sistematski pregled, a urađena je procjena nivoa znanja da bi se nastavni planovi i programi uspješno prilagodili svakome od njih. Osiguran je prijevoz, hrana, školski pribor, kao i pratnja od kampa do škole.

“Od početka migrantske krize, zahvaljujući našim naporima, oko 1.600 djece uspjelo da se upiše u redovne škole. Ove godine to je nešto više od šezdesetero djece. Starija grupa djece ovdje na Ilidžu i mlađa grupa djece u školu Deveti maj Pazarić”, navodi Nineta Popović, glasnogovornica UNICEF-a u BiH.

Za razliku od prethodnih godina, učenika je manje. Pandemija i tendencija roditelja za odlaskom u druge evropske zemlje uzrok su tome. No, cilj kolektiva je da se djeca osjećaju sretno i dobrodošlo, kao i da ih se zadrži u klupama. Dopunski časovi bit će organizirani i u kampovima jer pravo na obrazovanje je pravo svakog djeteta bez obzira na razlike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79