Nastavak skandala: Begić objavio poruke ucjenjivača, traži saslušanje Gorice Dodik i funkcionera SNSD-a

Ivan Begić, donedavni vijećnik PDP-a u Skupštini grada Banja Luka, čiji privatni video je objavljen nedavno, podnio je krivičnu prijavu protiv urednika informativnog programa Alternativne televizije Banja Luka, Nenada Trbića, direktora te televizije, Srđana Kevca, i Milana Šekare, urednika portala atvbl.com. Prijava je, kako se navodi, podnesena zbog krivičnih djela “Povreda ravnopravnosti građana”, “Izlaganje opasnosti”, “Neovlašteno korištenje ličnih podataka” i “Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje”, a u vezi sa krivičnim djelom “Ucjena”, piše portal Gerila.info.

Advokati koji zastupaju Begića zatražili su od ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske da budu dostavljena imena policajaca koji su vršili službene radnje kao i spisak preduzetih službenih aktivnosti, a po prijavljivanju ucjene od strane Ivana Begića. Begić je ucjenu preko SMS poruka prijavio u septembru ove godine, a Okružno javno tužilaštvo Banja Luka je tada od strane policije obaviješteno o ucjenama i prijetnjama koje je dobijao odbornik u Skupštini grada Banje Luka. Traženo je i od Tužilaštva da dostavi spisak svojih, do sada u ovom predmetu, preduzetih aktivnosti.

Nezvanično, znaju se imena lica koja su slala poruke Begiću zahtijevajući prvo 500.000 a zatim i 1,5 miliona eura u zamjenu za neobjavljivanje eksplicitnog privatnog video sadržaja koji kompromituje Begića.

Begić je, potvrdio je za Gerila.info, tražio da Tužilaštvo kao svjedoke sasluša Goricu Dodik, kćerku Milorada Dodika, Dragoslava Topića, odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banja Luka i Mladena Ilića, SNSD-ovog predsjednika Skupštine grada Banja Luka, zbog toga što su oni na društvenim mrežama najavljivali objavljivanje spornog videosnimka.

Na Twitteru se oglasila i Gorica Dodik, kćerka člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

 

– Begić traži da svjedočim i jedva čekam da kažem istinu, samo me zanima hoće li on objaviti moje svjedočenje s obzirom da istinu ne objavljuje – napisala je Gorica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79