Nastavak suđenja Benjaminu Hastoru: Svjedok priznao da je sakrio drogu oštećenog

Svjedok Tužilaštva Kantona Sarajevo Anbijans Ahmetović danas je u nastavku suđenja Benjaminu Hastoru, optuženom za pokušaj ubistva Taiba Habula (19), 5. aprila 2020, u Sarajevskom naselju Otoka, priznao da je počinio najmanje jedno krivično djelo – da je sakrio drogu oštećenom Habulu.

Piše: D. Pavlović

Pored toga, odgovarajući na pitanja advokata Damira Koče, branioca optuženog Hastora, da li je Habulu neko iz grupe kojoj su svi zajedno pripadali htio nanijeti zlo, svjedok je to negirao i rekao:

 – Taib je nas uvaljivao.  Dao nam je stan na Otoci i rekao: “Evo radite drogu” – rekao je Ahmetović.

Srećom po njega, odmah ga je prekinuo advokat Kočo podsjetivši ga da sve što još kaže može ga teretiti

Na početku suđenja Ahmetović je rekao da poznaje oštećenog Habula Taiba i optuženog Hastora i da su se dugo vremena družili. Ispričao je da je 5. aprila 2020. došao u stan druga Hamze Hatibovića na Alipašinom Polju i da su izašli napolje u 19.50 časova (kad je na snazi bio policijski čas). Dodao je da ga je policija nazvala u 12. 40 sati jer se nešto desilo. Rekao je da su ga policajci maltretirali i tražili “neki pištolj” u njegovoj jakni.

Svjedok je priznao da ga je nazvao na mobitel izvjesni Hamza i tražio da se “sutra ujutro nađu”. Također je dodao da su trebali da svjedok, Hamza i izvjesni Abdulah “da završe nešto”. – piše Crna-Hronika

Odmah potom svjedok je priznao da je u policiji ispričao da su “morali da na Mojmilu sakriju Taibovu drogu”.

Svjedok je istakao da je Taib Habul imao i drugih dušmana” jer se “mangupisao previše” jer je iza leđa imao njega i druge članove “ekipe” koji su bili spremni da se angažuju za njega.

Pored toga, svjedok je konfuzno odgovarao na pitanja otkud zna da Hamza Hatibović ima pištolj. Čas je tvrdio da je pištolj vidio prije na Hamzinom Facebook profilu, a odmah potom da mu je policija  kazala za pištolj. Također je istakao da ga je policija maltretirala i prisiljavala da daje određene izjave.

Nastavak suđenja je 3. februara, kada će biti saslušan svjedok Rifet Avdić, a iskaz će dati i vještak patolog Hamza Žujo.

Prema optužnici, Hastor je 5. aprila došao pred stan u Ulici Žrtava fašizma 2 u naselju Otoka vlasništvo Svjetlane Tahirović, a koji koristi Taib Habul.

Hastor je pokušao ući u stan, ali ga je Habul odgurivao i zatvorio vrata. Potom je optuženi ispalio još jedan hitac koji je prošao kroz vrata, a zatim pobjegao.

Kad je Habul otvorio vrata, optuženi je pucao iz pištolja nepoznate marke, kalibra 6,35 mm. Zrno je Habula pogodilo u vrat s lijeve strane. Oštećeni je zadobio ustrelnu ranu, a zrno je oštetilo i dva rebra, te je imao krvarenje u lijevom prsištu. To je, kako je tužilac rekao, predstavaljalo tešku povredu opasnu po život piše Crna-Hronika


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79