Nastavak suđenja: Danas o mjerama zabrane optuženom Novaliću

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje u aferi „Respiratori“, u kojoj je prvooptuženi Fadil Novalić, premijer Federacije. Prošle sedmice je ročište otkazano na zahtjev pojedinih advokata, ali i zbog sumnje da su pozitivni na koronavirus pojedini članovi Sudskog vijeća. No, i pored toga, ročište je zakazano za danas u 9 sati.

Osim Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i entitetska ministrica finansija Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Tužilaštvo BiH predložilo je nedavno Sudu da zabrani Novaliću obavljanje službene dužnosti.

Ovaj prijedlog Tužilaštva upućen je kako bi se neometano vodio postupak. Zabrana obavljanja službene dužnosti zatražena je i za dopremijerku Milićević.

O mjerama će se raspravljati danas.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79